Prostreno.cz

Pelyněk pravý pročistí tělo a omladí pleť

Pelyněk pravý je jednou z hlavních složek alkoholického nápoje – absinthu. Mnozí ale netuší nic o jeho zázračných účincích. Díky této rostlince můžete zhubnout, pročistit organismus a v posledních letech se zkoumají i její protirakovinné účinky. Proč jí dát šanci?

Jako léčivá bylina byl pelyněk dobře známý již ve starověkém Egyptě a Řecku a od té doby se stále využívá jeho hořkosti. Pelyněk není zrovna okrasnou bylinkou, nemá pěkné listy ani květy, dokonce je pověstný i svou chutí, takže nijak vábně to zatím vůbec nezní. Tak proč k této bylince upřít svoji pozornost?

Přírodní antibiotikum

Pelyněk pravý díky svému antibiotickému účinku zmírňuje horečku, bolest a její antiseptické účinky dokážou likvidovat bakterie, viry a parazity. A to rozhodně není málo.

Důkladná očista

Hořkost této bylinky ji předurčuje především k léčení žaludku a celého trávicího ústrojí. Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém a otráveném žaludku, osvědčuje se proti zvracení, zánětu, nechutenství, při poruchách tvorby žaludeční kyseliny. Podporuje funkci jater, žlučníku, pomáhá při plynatosti a nadýmání, pročišťuje tlusté střevo a odvodňuje.

Omlazující efekt

Pelyněk pravý chrání tělo a buňky před působením škodlivin a volných radikálů, který mají negativní dopad na stárnutí organismu včetně pokožky. Vaše pleť tak zůstane déle chráněna a udrží si déle svůj mladiství vzhled.

Protirakovinné účinky

V posledních letech se zkoumají i účinky pelyňku i v boji proti rakovině. Údajně obsahuje léčivou složku, která v kombinaci se železem dokáže zničit až devadesát osm procent rakovinných buněk, aniž by napadla ty zdravé!

Olej z pelyňku

Za zmínku rozhodně také stojí pelyňkový olej, který slouží k vnější aplikaci. Pelyňkový olej můžete používat jako přírodní repelent, odpuzuje komáry a další „otravný“ hmyz. Dále ho také můžete využít k urychlení hojení modřin, přispívá k rychlejšímu vstřebávání krevních sraženin.

Jak ho užívat?

Na začátku je důležité zmínit to, že tato bylinka není vhodná během těhotenství, pro epileptiky, při žaludečních vředech či gastritidě a také pro alergiky – pelyněk je silný alergen, a pokud si nejste jisti, že na něj nemáte alergii, raději ho nekonzumujte.

Pelyněk můžete zakoupit v bylinné lékárně samostatně nebo v čajové směsi, kde vám zkušený lékárník určitě rád poradí, jak ji konzumovat bez negativních následků. Nepřekračujte doporučované dávkování, nadměrná konzumace pelyňku může být toxická. Pozor, tato bylinka však není určena k dlouhodobému užívání, obecně se uvádí, že po dvou týdnech léčby by měla následovat alespoň měsíční pauza.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat