Prostreno.cz

První pomoc při uštknutí hadem

Jaké jsou chyby, kterých se lidé dopouštějí, pokud se setkají s hadem? Řiďte se aktualizovanými informacemi. Tušíte, kolik lidí za posledních 20 let na uštknutí zemřelo?

Uštknutí hadem je velmi nepříjemná záležitost a nese rizika i tehdy, pokud vás uštkne nejedovatý had. V našich končinách se nejvíce vyskytuje užovka, slepýš a zmije. Slepýše ani užovky se nemusíte bát. Přestože u nás žije několik jejich druhů, ani jeden není jedovatý. Mohou vás však kousnout, což je také dosti bolestivý zážitek. Větší problém nastává v případě uštknutí jedovatou zmijí. Víte, co dělat po štípnutí hadem a které obecně rozšířené rady se již dávno nedoporučují?

Snažte se uštknutí předejít!

K uštknutí obvykle dochází ve volné přírodě a za slunečného počasí, kdy je koncentrace hadů nejvyšší. Hadi obvykle útočí, jen pokud jsou bezprostředně ohroženi a nemají možnost úniku. Chránit je tedy potřeba především oblast chodidel a nohou. Proto se doporučuje v lese či ve vysoké trávě chodit v pevné a vysoké obuvi. Dále je vhodné nosit dlouhé kalhoty a chovat se slušně. Jestliže narazíte na zmiji nebo jiného hada, raději se mu vyhněte, rozhodně není dobré ho nějak dráždit. Co ale dělat, když se vám střetu s hadem přeci jen nepovede vyhnout?

Zapomeňte na vysávání jedu!

Většina druhů hadů útočí na nepřítele takzvaným uštknutím. Jde o bodnutí zuby, kdy had do postiženého vpouští jedovaté látky. U nás je tedy z tohoto pohledu nejnebezpečnější již zmiňovaná zmije. Zdravému jedinci její kousnutí sice nezpůsobí smrt, ovšem i tak je třeba zajistit první pomoc. Zda vás plaz skutečně uštkl, poznáte nejen pro intenzivní bolest v dané oblasti, ale i pro další průvodní znaky jako je krvácení, otok postiženého místa, pocit nevolnosti, zrychlená srdeční činnost nebo zvracení.

Když už dojde k samotnému uštknutí, nejdůležitější je dostat se co nejdříve k lékaři, jinak riskujete infekci rány a zhoršení zdravotního stavu. Nejlepší je zavolat rychlou lékařskou pomoc, tedy tísňovou linku 112. To platí obzvláště v momentě, kdy jde o malé dítě nebo osobu s oslabenou imunitou. A jak co dělat při čekání na pomoc?

  • Snažte se identifikovat hada a čas kousnutí – jedná se o cenné informace pro zdravotníky.
  • Postiženého je třeba uklidnit, posadit nebo uložit. Zbytečný pohyb je nežádoucí žádoucí, tak ho v aktivitě kroťte.
  • Ranku po štípnutí hadem vydezinfikujte.
  • Na postižené místo aplikujte volnou bandáž v podobě elastického obinadla.
  • Končetinu mírně podložte, aby se snížila případná bolest.
  • Jakékoli léky nebo sérum může podat pouze kvalifikovaný lékař, který přihlíží na přítomnost známek systémové reakce – anafylaktického šoku. Tak si s ním nedělejte starosti.
  • V žádném případě ránu nezaškrcujte. Nezkoušejte ani vysávat jed tak, jak to můžete vidět v akčních filmech!
  • Nepoužívejte škrtidlo. Mohou se poškodit tkáně, a to kvůli omezenému průtoku krve.
  • Ránu nerozřezávejte ve snaze „vypustit“ z ní jed. V takovém případě hrozí, že se do ní dostane infekce.

Pro většinu lidí je už samotná představa setkání se s hadem velmi stresující. Může vás ale utěšit, že za posledních dvacet let u nás nedošlo na následky hadího uštknutí k žádnému úmrtí.

Zdroj: who.int, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat