Prostreno.cz

Vypadávání vlasů: Tohle je kompletní přehled důvodů

Zase je na vašem hřebenu o nějaký ten vlas navíc? Neobviňuje výkyvy počasí a ani špatné životní prostředí. Za některé z příčin si můžete vy sami. Nad čím byste se měli zamyslet?

Vlasové folikuly procházejí růstovým cyklem, který má čtyři fáze. Anagenní (růstová), katagenní (přechodná fáze), telogenní (klidová fáze) a exogenní fáze (fáze vypadávání vlasů). Každý vlasový folikul prochází tímto cyklem a určuje délku a objem vlasů. Pokud je tento koloběh narušen, růst vlasů se zastaví, a co hůř, na hřebenu najdete „odpadlíky“. Co všechno může za to, že z podlahy uklízíte celé chomáčky kštice?

Genetika

Věděli jste, že délka, barva, objem a síla vašich vlasů se řídí geny? Ano, genetika hraje významnou roli při ovlivňování cyklu růstu vlasů. Máte-li dlouhé, zdravé, lesklé a husté prameny, i když se o sebe příliš nestaráte, děkujte svým genům. V opačném případě je třeba věnovat zvýšenou pozornost hýčkání svých pramenů a pokožky hlavy.

Úroveň stresu

Je lékařsky prokázáno, že jakýkoli druh fyzického nebo psychického stresu je pro vlasy škodlivý, zvlášť ve stadiu, kdy prameny předčasně vstupují do telogenní, tedy klidové fáze. Laboratoře potvrzují, že vypětí a stres omezuje růst vlasů o 30 procent a podílí se na jejich vypadávání.

Věk

Anagenní fáze se s přibývajícím věkem zkracuje. Také se mění fyzické zdraví a stravovací návyky jedinců. Zkrátka a dobře, stárnutí vlasům neprospívá.

Nadměrná nebo nedostatečná péče

Ztráta vlasů hodně souvisí i s nedostatečnou nebo nadměrnou péčí. Taková tepelná úprava může vést ke ztrátě vlhkosti a pružnosti, což způsobuje, že vlasy jsou suché, křehké a poškozené. Komu nebo čemu by se za těchto podmínek chtělo růst?

Stylingové produkty

Chemické ošetření, produkty a procesy používané k úpravě vlasů mají jedno společné. Nahromadění nežádoucích látek na pokožce hlavy může blokovat folikuly a bránit růstu vlasů. Navíc náročný styling a chemické výrobky jsou spojovány s onemocněním pokožky hlavy, které může vést k trvalému vypadávání vlasů.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém poškozuje buňky ve vlasových folikulech a způsobuje vypadávání kštice. Vědci se domnívají, že tento stav může být geneticky zděděný, a lidé s diagnózou senné rýmy, vitiliga, Downova syndromu, zhoubné anémie, astmatu a problémů se štítnou žlázou jsou na tom hůř než ti ostatní.

Nedostatek cvičení a zdravé výživy

Zdravá výživa a cvičení jsou pro růst vlasů velmi důležité. Každá buňka v těle totiž vyžaduje adekvátní množství vitaminů a minerálů. Nedostatek železa, bílkovin, zinku, vitaminu A nebo biotinu vlasy oslabuje. A co s tím má společného pohyb? Fyzická aktivita udržuje mysl klidnou a spokojenou, což pro vlasy dělá zázraky!

Suché vlasy a pokožka hlavy

Suchá pokožky hlavy a křehké vlasy představují problém. Nedostatek vlhkosti způsobuje omezení růstu. Proto je nutné kštici hydratovat přírodními produkty a metodami.

Problémy se štítnou žlázou

Kolísavost v produkci hormonů štítné žlázy se na kvalitě a objemu vlasů taktéž podepisuje. „Poděkovat“ pak lze nesprávnému metabolismu těla.

Porod a kojení

Hormonální nerovnováha po porodu často vede k vypadávání vlasů, které zaznamenává 40 až 50 % žen. Zdravá strava, pravidelné cvičení a příjem vitaminů a minerálů tento problém zmírňují.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat