Prostreno.cz

Levandulový olej je pro vaše vlasy požehnáním

Mnoho lidí se v dnešní době obrací ke starým bylinným prostředkům, které nejsou plné chemikálií a nezatěžují organismus, pleť a ani vlasy. Levandulový olej je jedním z nich. Jak se používá a k čemu je dobrý? Pro tyhle vlastnosti si ho zamilujete!

Jeden z nejlepších éterických olejů, u něhož bylo prokázáno, že zlepšuje zdraví vlasů a snižuje jejich vypadávání? Ten levandulový. Co všechno dokáže?

Růst vlasů

Studie publikovaná v odborném časopise Toxicological Research, poukázala na to, že aplikace levandulového oleje zlepšuje růst a tloušťku vlasů. Příjemné aroma a vynikající účinky? To zní jako sen.

Omezení vypadávání

Studie provedená v roce 1998 zase veřejnost obeznámila s tím, že určité bylinné oleje, včetně toho levandulového, snižují vypadávání kštice. Stačí denně do pokožky hlavy vmasírovat menší množství olejíčku, a to po dobu sedmi měsíců. Kromě levandule na vlasy příznivě působí tymián, rozmarýn a cedrové dřevo. Za nosné oleje vhodné pro ředění se v tomto případě považuje olej jojobový a hroznový. Doporučuje se i směs bazalkového, rozmarýnového, citrónového a levandulového oleje. Opět platí, že nejlepší je aplikace na noc, zejména v oblastech, které jsou nejvíce postiženy vypadáváním.

Sluší se uvést, že levandulový olej je jedním z mála éterických olejů, který lze bezpečně aplikovat přímo na pokožku. Pokud je však ta vaše citlivá, skutečně použijte nějaký z již zmíněných nosných olejů. Nemáte-li na masáž pokožky hlavy čas, přidejte několik kapek levandulového oleje přímo do koupele a následně do ní ponořte svoji kštici. I tenhle oplach je účinný!

Prevence proti vším

Studie z roku 2011 dokázala, že směs levandule a čajovníku (tea tree) může účinně zabránit přítomnosti vší – a taky je v případě výskytu rovnou likviduje. Do mandlového nebo jojobového oleje přidejte 10 kapek levandule a stejné množství oleje z čajovníku. Směs naneste na mírně vlhké vlasy a pokožku hlavy. Použijte hřeben se širokými zuby a kštici rozčešte. Nechte působit dvě až tři hodiny, poté použijte šampon. Postup opakujte jednou týdně. A jak je to s alergiemi?

Vedlejší účinky

Někteří lidé mohou trpět vyrážkami nebo kopřivkami. Z těchto důvodů je před použitím esenciálních olejů na kůži nebo vlasech vhodné poradit se se svým lékařem nebo zkušeným bylinkářem.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843973/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat