Prostreno.cz

Vejce omezují pocit hladu a zvyšují výkon mozku

O vejcích se toho napsalo již mnoho, negativa i pozitiva. Výživoví poradci mají o vejcích jasno a stručně o nich říkají „za málo peněz hodně muziky“. Proč je zařadit na jídelníček a kolik je tak akorát?

Celkově vynechávat vajíčka je velká škoda. Vejce patří mezi základní fitness potraviny a tvoří nezbytnou část úspěšného jídelníčku. Je na čase přestat se bát jejich konzumace. Co přesně obsahují a proč je naše tělo potřebuje?

Nezbytné mastné kyseliny

Některé vejce mají dokonce zvýšenou hladinu omega-3 masných kyselin, ale neobsahují jen tyto kyseliny. Podle typu krmiva nosnic se ve vejcích vyskytuje různý poměr těchto kyselin, konkrétně α-linolenové (ALA), dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). Tyto tuky jsou důležité pro správnou funkci očí, sluchu, podporují činnost mozku a pomáhají udržovat krevní oběh v dobré kondici.

Přítomná je také konjugovaná kyselina linoleová (CLA), která sice patří mezi diskutované Omega-6 kyseliny, ale v adekvátním množství je potřebná pro náš imunitní systém a metabolismus. Důležitá je určitá vyváženost těchto všech uvedených kyselin v těle.

Cholin, lecitin a fosfin

Vajíčka obsahují důležitou trojici látek, konktrétně cholin, lecitin a fosvitin. Každý má svoji důležitou roli, ve zkratce cholin potřebujeme pro dobrou paměť, zlepšuje schopnost učení a kognitivní funkce. Jedno vejce dodá tělu přibližně 250mg cholinu. Jiné zdroje cholinu v potravinách jsou sójové boby, kuřecí maso a losos. Lecitin je nezbytný pro buněčný metabolismus a pro tvorbu žluči. A do třetice fosfin je zodpovědný za likvidaci volných iontů železa a dalších kovů a tím je nepostradatelný pro detoxikaci.

Důležité karotenoidy

Vajíčka se mohou také pochlubit přítomností retinolu, luteinu a zeaxantinu. Hrají klíčovou roli v centrálním nervovém systému, mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V neposlední řadě jsou důležité pro syntézu vitaminu A, který je známí svou prospěšností pro naše oči.

Vitaminy

Možná si myslíte, že vajíčka moc vitamínů neobsahují, to je sice pravda, ale obsahují ty, co jen tak někde nenajdete. Konkrétně vitaminy D, E a opomíjený vitamin K2. Vitamin D potřebuje naše kostní tkáň, protože je nepostradatelný při vstřebávání vápníku. Vitamin E, potřebujeme především pro správnou funkci imunitního a cévního systému. A v poslední řadě opomíjený K2, který je nepostradatelný pro náš cévní systém. Nedostatek tohoto vitaminu vede k zanášení cév a tepen a tím přispívá k vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Vejce a dieta

Vejce omezují hlad a vyvolávají pocit sytosti, proto jsou již od nepaměti považovány za skvělou a vydatnou snídani. Jejich obrovské plus je množství bílkovin, přibližně jedno velké vejce obsahuje 8 g bílkovin. Bílkoviny jsou klíčové pro růst a ochranu svalstva. Vaječná bílkovina je ta nejhodnotnější bílkovina, jakou můžete do sebe dostat.

Vajíčka nám pomáhají hubnout, všechny kalorie, které přijmeme ve formě vajec nám dopomáhají ke štíhlým křivkám. Po vajíčkách se člověk cítí déle plný a protein také stimuluje metabolismus.

Kolik je tak akorát?

Poslední otázkou je množství, většina odborníků se shoduje na množství 3 vajec denně, aniž by o způsobilo jakékoli zdravotní problémy. Přesto je toto množství individuální a je pouze orientační, tento počet může být i mnohem vyšší bez vážných rizik, jako je například zvýšený cholesterol, který je často ve spojení s vejci uváděn. V poslední řadě je také důležitá příprava, pokud budete snídat vajíčka se slaninou, tak se štíhlého pasu nedočkáte, jedna z nejlepších úprav je obyčejné vejce natvrdo.

Zdroje: www.sciencealert.com/egg-help-suppress-hunger-but-probably-aren-t-a-weight-loss-aid





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat