Prostreno.cz

S hubnutím do léta pomůže jablečný ocet

Jablečný ocet je odedávna kamarád štíhlých křivek. Dokonce i herečka Megan Fox propadla octové dietě a stala se její propagátorkou, ale nemusíte zabíhat do extrémů. Jak ocet využít v boji s nadbytečnými kily a jak to funguje?

Jablečný ocet není jen obyčejným ochucovadlem do salátu. Vždyť patří mezi nejstarší lidové léky, přičemž ho jako antibiotikum využíval i samotný Hippokrates. Tato blahodárná tekutina se může pochlubit antibakteriálními, antivirovými a antimykotickými vlastnostmi, jež přispějí k léčbě angíny, astmatu, migrény nebo žaludečních obtíží. A to zdaleka není vše. Dnes se zaměříme na jeho účinky při redukci hmotnosti.

Pít, či nepít?

Když už jsme zmínili octovou dietu, tak jejím základem je pití jablečného octa. Konkrétně během celého dne máte vypít 5 sklenic vody a v každém je lžíce octa. Samozřejmostí je i odlehčený jídelníček. Což zní už poněkud extrémně, tato dieta se může držet jen dva týdny a pak týdenní pauza. Nic proti jablečnému octu, ale nic se nemá přehánět. Je důležité si uvědomit, že ocet je kyselina a například v neředěné formě může způsobit poleptání sliznice.

Pokud ani vy nechcete zacházet do extrémů, tak ocet přidávejte do zálivek. Vodu s jablečným octem klidně pijte, ale dvě, tři sklenice denně naprosto postačí. Množství octa si udávejte podle chuti, voda by měla být pro vás snesitelná. Takové optimum je přibližně 1 čajová lžička na 300 ml vody. A jak ocet v těle funguje?

Přirozený detox

Naše tělo v důsledku špatné životosprávy zadržuje vodu. Z tohoto problému vás dostane jedině pravidelný pitný režim. A měli byste se zamyslet na skladbou svého jídelníčku. V tomto ohledu jsou velkým nešvarem polotovary potažmo nadbytek solí. Jablečný ocet nám může pomoci i v tomto ohledu. Jablečný ocet snižuje cholesterol, pročišťuje játra, lymfatické uzliny a odplavuje toxiny z těla. A to veškeré toxiny, včetně tuků a nadbytečné vody. V tomto případě střídejte sklenice vody s jablečným octem například s vodou s plátky okurky, která má skvělé hydratační a diuretické účinky.

Zlepšuje trávení

Protože má silné antibakteriální účinky, ničí i ty které se nacházejí v žaludku, díky tomu je skvělý jako prevence před trávicími a střevními problémy, nadýmání a kolice. Jablečný ocet je v tomto ohledu skvělým spojencem na dovolené, kdy tyto obtíže bývají velmi častým suvenýrem. Nejlepší je vypít sklenku vody s octem před hlavním jídlem, díky tomu toho sníte méně a popoženete zpomalený metabolismus.

Nebudete mít chuť na sladké

I když držíte dietu, tak vás ještě neopustily chutě na sladké? Je načase si pěkně okyselit jídelníček. Experti vidí hlavní tajemství v obsažené kyselině octové. Ta prý tlumí chutě k jídlu, a hlavně tlumí chutě na sladké. Ocet také zastavuje tvorbu přebytečného tuku v játrech, čímž urychluje metabolismus a podporuje spalování kalorií.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Kyselina octová má takzvaný antiglykemický efekt! Mnohé studie tvrdí, že jedinci, kteří si dávali sklenici vody s jablečným octem před spaním dokázali přirozeným způsobem snížit hladinu cukru v krvi až o několik procent! Tak proč to nevyzkoušet?

Zdroj: www.fitnessmag.com, www.beautytips.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat