Prostreno.cz

Polohy při spánku se výrazně podepisují na zdraví

Spánkem strávíme přibližně třetinu svého života, je tedy nedílnou součástí našeho odpočinku. Avšak každá poloha při spánku má své pro a proti. Dobře zvolená poloha vám může pomoci i od různých bolestí. Tak schválně jak spíte vy?

Během spánku si totiž můžeme přivodit pěkně nepříjemné bolesti. Na druhé straně, pokud si vyberete tu správnou polohu, můžete si pomoci například při chrápání, problémech s páteří, ale i při pálení žáhy nebo zpomalit tvorbu vrásek. A co jaká poloha nabízí?

Na zádech

Obecně se tato poloha označuje jako jedna z nejlepších. Někteří mohou namítat, že většina spáčů v této poloze chrápe, to je bohužel její nevýhoda. Dalším negativem této polohy je spánková apnoe, která se často spojuje s kardiovaskulárním onemocněním. Naopak je tato poloha velmi prospěšná pro páteř a co jistě dámy ocení, v této poloze se minimalizuje vznik vrásek. Kámen úrazu může být špatně zvolený polštář, neměli byste mít hlavu příliš vysoko, to je pro krční páteř velmi nevhodné, není na škodu si pořídit kvalitní anatomický polštář.

Lidé, kteří spí na zádech se ještě dělí na ty, kteří spí s rukama podél těla a na ty kteří je pokládají nahoru za hlavu, prospěšné je obojí. Akorát s pažemi za hlavou vás ráno mohou bolet ruce, protože během noci dochází k pnutí v oblasti ramen.

Zajímavé je, že tito spáči mívají jiné povahové rysy. Údajně spáči s rukama podél těla patří mezi zdvořilé a málokdy vám dokážou odmítnout pomoc. Na sebe i na ostatní jsou ale velmi přísní a kladou si vysoké nároky. Nevyhledávají hlučnou společnost, mají rádi svůj klid a ticho. Spáči s rukama nahoře za hlavou jsou naopak velmi společenští, mají hodně přátel, rozhodně jim nechybí sebevědomí. Jsou to velcí snílci a objevitelé, rádi zkouší nové věci.

Na boku

Spánek na levém boku je velmi prospěšný pro těhotné ženy, protože zlepšuje krevní oběh srdce. Dále má pozitivní účinky na pálení žáhy a reguluje produkci žaludečních šťáv. Při spaní na pravém boku ulehčíte pro změnu játrům, plicím a ledvinám.

A jaká je povaha těchto spáčů, ať už ležíte na pravém či levém boku, údajně jste velmi společenští. Okolí pro vás někdy nemá pochopení, protože rádi rýpete do ostatních a bavíte se na cizí účet. Pro tyto spáče je také obtížnější udržet si monogamní vztah.

Na břiše

Spánek na břiše patří skutečně až na poslední příčky, pro naše zdraví je minimálně prospěšný ba naopak. Po takovém spánku se můžete probudit pěkně rozlámaní. Celou noc totiž napínáte jednu stranu krku a po čase se mohou dostavit i problémy s páteří. Jediné, co odborníci připouští jako výhodu je, že minimalizuje chrápání, některé případy spánkové apnoe a do značné míry zlepšuje trávení. Paradoxně, tato poloha je velmi oblíbená. Pokud i vy takto spíte, není vůbec od věci si pořídit „těhotenský polštář“ který vás možná přijme k tomu lehnout si spíše na bok.

Tito spáči bývají velmi komplikované povahy, bývají sobečtí a mají dostatek sebevědomí. Rádi kritizují ostatní, aby si prosadili vlastní názor. V ložnici ale patří mezi vášnivé milence a rozhodně s nimi není nuda.

Poloha do klubíčka

Pokud vaše poloha vypadá, jako kdyby vás někdo smotal do klubíčka a kolena máte pomálu až pod bradou, tak se jedná o takzvanou embryonální polohu. Tato poloha bývá oblíbená u těhotných žen a u lidí, kteří mají problémy s chrápáním. Bohužel neprospívá naší páteři a po ránu se můžete cítit pěkně rozlámaní.

Tato poloha o svém spáči hovoří jasně, potřebuje někoho, kdo ho bude ochraňovat, choulí se stejně jako plod v lůně matky. Navenek se tito lidé snaží vystupovat sebejistě, uvnitř se ale však nachází velmi citlivá duše, která je plachá, zranitelná a potřebuje vedle sebe silného a milující partnera. Chvíli jim trvá, než někomu začnou důvěřovat, velmi opatrně si vybírají své nejbližší. Ve vztahu to jsou ale velice věrní partneři a touží po harmonii.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9416198/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat