Prostreno.cz

Zákeřné skryté cukry v letním chutném ovoci

Léto, ovoce, zmrzliny a ovocné drinky jdou ruku v ruce, ovšem pokud se snažíte nějaké kilo zhubnout, tak ne všechny druhy jsou pro vás zrovna vhodné. Ovoce kromě vitaminů v sobě skrývá také cukry a s tím je třeba počítat. Na jaké druhy si dát pozor a kdy je nejlepší je konzumovat?

Léto a ovoce jdou ruku v ruce, ale pokud se snažíte nějaké kilo zhubnout, tak ne všechny druhy jsou pro vás zrovna vhodné. Ovoce kromě vitaminů v sobě skrývá také cukry a s tím je třeba počítat. Na jaké druhy si dát pozor a kdy je nejlepší je konzumovat?

Ovoce je zdravé o to se rozhodně přít nebudeme, ale jak se říká, všeho moc škodí. Základní pravidla při konzumaci ovoce při dietě je správné načasování a množství. Nejlepší čas na ovoce je ráno a dopoledne, kdy má naše tělo větší výdej energie a rychlé cukry z ovoce se mu hodí do nového dne. Ani po namáhavém tréninku není ovoce na škodu, ale pokud chcete zhubnout, určitě se mu vyhýbejte navečer. Odpoledne a večer dávejte přednost zelenině. Také platí že čím zralejší ovoce tím větší obsah cukru. A na jaké druhy byste si měli dát pozor?

Banány

Milujete zralé až přezrálé banány? Nic proti tomu, ale vědomě konzumujete pěknou kalorickou bombu. Toto ovoce obsahuje tři přírodní cukry: sacharózu, fruktózu a glukózu. Banány jsou velmi oblíbené mezi fitness nadšenci a sportovci, jsou velmi bohaté na draslík, který se podílí na procesu okysličení organismu. To vše je v pořádku, ale všimněte si, že tito lidé spíše konzumují zelené a nejméně zralé banány, protože právě ty obsahují nejméně cukrů.

Pokud zrovna potřebujete dobít baterky, neexistuje lepší ovoce. Dva banány dodají dostatek energie pro namáhavé 90minutové cvičení. 1 banán má až 76 kalorií. Pokud ho chcete mít za dobrého spojence, tak před a po cvičení ano, ale rozhodně ne navečer.

Hroznové víno

Tyto nevinné kuličky se velmi snadno zobou u televize jako večerní svačinka, opět je to velká chyba. Hrozny jsou hned po banánech další kalorickou bombou, jsou velmi bohaté na vitaminy, ale i hroznový cukr. Proto se také hodí pro sportovce a pro fyzicky vytížené lidi, do kanceláře to není nejvhodnější dobrota. Samotné hroznové víno svými kaloriemi nahradí plnohodnotně jednu svačinu.

Fíky

Pokud ujíždíte na fících, tak i tady byste se měli mít na pozoru, na příčce cukernatosti jsou třetí. Pokud si to bez nich neumíte představit, měli byste je konzumovat jenom ke snídani.

Kiwi

Kiwi je ovoce nadupané vitaminem C, ale také obsahuje poměrně velké množství cukrů a také tuku. Pokud pravidelně sportuje, proč ne, ale jinak byste v jeho konzumaci měli být obezřetní.

Třešně

Třešně jsou snad největším letním lákadlem, pro představu jeden šálek třešní obsahuje 87 kalorií. Takže jen co ve vašem okolí dozrají, pozor na ně. Klidně si je dopřejte, ale nezapomeňte je započítat do celkového denního příjmu kalorií, nejsou tak nevinné, jak se tváří.

Zdroj: www.myfooddata.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat