Prostreno.cz

Potravinové spouštěče té nepříjemné migrény

Možná zrovna vás trápí časté bolesti hlavy. Může to být tím, že jíte příliš tmavé čokolády, párků a masových konzerv. Ovšem i kombinování ovoce se zeleninou vás může odkázat do postele se studeným obkladem. To jste věděli?

Migréna je chronické onemocnění, které ničí život přibližně jednomu milionu obyvatel Česka. A to je dost. Alespoň tohle odhalují lékařské statistiky. Mimochodem z nich také vyplývá, že palčivá bolest hlavy, jež zpravidla přetrvává od dvou hodin do tří dnů, postihuje třikrát častěji ženy než muže. Co ji spouští? Dobrá otázka. Častými pachateli jsou podle odborníků nejen genetické dispozice, rozbouřené hormony, stres a meteorologické vlivy, ale i určité potraviny. Na které byste si měli dát velký pozor?

Čokoláda. Ano, bohužel

Tmavá čokoláda s vysokým podílem kakaa už dávno není považována za škodlivé zlo, jež vám přihraje několik kil navíc. Ostatně, poznatky četných vědeckých studií se shodují v tom, že přispívá k regulaci krevního tlaku, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, povzbuzuje mysl a zlepšuje paměť. Jenže tyto sladké výhody nejsou určeny pro všechny! Hořká čokoláda totiž obsahuje kofein, který jedincům citlivým na tuto látku způsobuje migrenózní bolesti. Není to náhodou váš případ?

Zpracované maso jako nepřítel

Klobásy, párky, slanina či masové konzervy? Jíte-li tyto potraviny pravidelně, ve větším množství a často, je pachatel nepříjemné svízele zřejmě jasný. Někteří experti zastávají názor, že v těchto „dobrotách“ není nouze o škodlivé konzervační látky, dusičnany, tuky, sodík a cholesterol, což funguje jako ďábelský koktejl nahrávající migréně.

Ovoce se zeleninou? Špatná kombinace

Přidáváte si do svého každodenního smoothie všechno, co vám přijde pod ruku? Nic proti vaší náklonnosti k prospěšným nápojům, nicméně asi by neškodilo při výběru surovin trochu zpozornět. Zelenina promíchaná s čerstvým ovocným cukrem dle mínění specialistů nedělá žaludku vůbec dobře. Nejčastěji se to projevuje průjmem a břišními křečemi, ovšem žádnou výjimkou nejsou ani velké bolesti hlavy.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857910/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat