Prostreno.cz

Tři potraviny, které léčí doslova celé tělo

Důvodů, proč si dnes dát kiwi, rozinky a květák existuje celá řada. Tyto svaté grály zdravé výživy snižují riziko rakoviny i srdečních chorob. Bojují také proti zánětům, špatné náladě a křečovým žilám!

Celková kondice člověka podléhá mnoha faktorům a strava je jedním z nich. Právě proto odborníci doporučují věnovat vašemu jídelníčku patřičnou pozornost s tím, že čím častěji budete konzumovat prospěšné potraviny, tím pro vaše tělo i psychiku lépe. Jenže co konkrétně jíst? Mezi lékaři se hovoří hlavně o těchto přírodních darech!

Kiwi je vyloženě na předpis

Aktinidie lahodná. To je opadavá, bujně rostoucí keřovitá liána pocházející z jižní Číny, na které vyrůstají kiwi. Věděli jste, že tyto plody patří na seznam nejbohatších zdrojů vitaminů C, neboť jediný kus poskytne 100 % jeho doporučené denní dávky? To ale není všechno, protože pod „chlupatou“ slupkou se ukrývají i antioxidanty, které eliminují škodlivé radikály a opatrují každou DNA buňku ve vašem těle. Cizokrajné občerstvení je pověstné i tím, že zpevňuje cévy a žíly. Zároveň podporuje soustředění, usnadňuje zvládání stresu a navozuje dobrou náladu. Je také výborným zdrojem energie, což ocení nejen sportovci.

Rozinky? Ani jedna nazmar

Chcete udělat něco pro dobro svého srdce? Pak si slibte, že si denně dáte rozinky. Z hrstky, což odpovídá asi 60 malým pokladům, získáte přibližně 212 mg draslíku a 1 g vlákniny. Obě tyto živiny jsou spojovány s regulací krevního tlaku i nižším rizikem kardiovaskulárních chorob. Poznatky nedávné americké studie provedené na Texas Woman's University sdělují, že tato sladkost dokáže ulevit i od bolesti způsobené osteoartritidou. Tamní výzkumníci si to vysvětlují vysokým podílem cenných sloučenin, jež přispívají ke zlepšení pohyblivosti a pružnosti kloubů.

Květák jako přítel do nepohody

Lidově nazývaný karfiol se vyplatí pozvat do své kuchyně co možná nejčastěji. A zdaleka nejen kvůli tomu, že v jediném šálku naleznete bezmála tři gramy výše zmíněné vlákniny. Vždyť o květáku je známo, že díky sloučenině zvané sulforafan bojuje proti rakovině, detoxikuje tělo a zabraňuje zánětům, jež nahrávají vzniku mnoha vážných nemocí, včetně diabetu i depresí. Čistě ze zvědavosti, kdy jste ho měli naposledy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat