Prostreno.cz

Vaječné bílky a jejich nespočet výhod

Znáte bonusy, které vám zprostředkuje obyčejný bílek? Regulace krevního tlaku, podpora při hubnutí či ochrana pokožky před škodlivým UV zářením. Jako třešničku na dortu z něj získáte i energii, které není nikdy dost!

Už je to nějaký ten pátek, co odborníci vzali vejce na milost s tím, že zdraví neškodí, ale naopak mu prospívají. Co jejich bílky, které jsou v kurzu především u dietářů, protože obsahují pouhých 17 kalorií? To je kapitola sama pro sebe! Ukázalo se totiž, že „bílé části“ pokladů ukrytých ve skořápkách mají ještě lepší vlastnosti, než se původně myslelo. Proč je dobré jíst je pravidelně?

Tlak v normě? Bez problému

Ač je to možná k nevíře, jeden vaječný bílek nabízí něco kolem 50 mg draslíku. Co z toho? Uvedený minerál si jakožto důležitý elektrolyt lékaři dávají do souvislosti s nižším krevním tlakem, jelikož podporuje vazodilataci neboli rozšiřování krevních cév. Sluší se dodat, že draslík rovněž ovlivňuje kondici srdce i kostí, přičemž obecně zlepšuje fungování buněk a orgánů.

Dávka energie a pomoc při budování svalů

I když se bílkoviny skloňují snad ve všech pádech, o jejich úloze v lidském těle má stále hodně lidí poněkud zkreslené představy. Ani vy v tom nemáte tak docela jasno? Tyto látky jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání i budování svalové hmoty. Rovněž úzce souvisí s regenerací, zatímco zasahují do produkce hormonů a metabolických funkcí. Slouží také jako zdroj energie a co mluvit mají i do výroby hemoglobinu. Nelze nezmínit, že bývají spojovány i se zpomaleným stárnutím a rychlejším hubnutím. Odkud že proteiny můžete čerpat? Jejich bohatým zdrojem jsou právě bílky, tak se jim rozhodně nevyhýbejte!

Hezčí a pružnější pokožka, o niž usilujete

K výčtu bledých částí vajec jednoznačně patří i fakt, že poskytují nemalou dávku kolagenu. Ten zajišťuje pružnost a elasticitu pokožky, celkově ji omlazuje a přispívá k hloubkové hydrataci. Zároveň zmírňuje příznaky nenáviděné celulitidy, takže žádný div, že na tohoto přítele v kosmetické nouzi spoléhají ženy po celém světě. Aby toho nebylo málo, kolagen v kombinaci s dalšími výživnými složkami přispívá k ochraně pleti před slunečním UV zářením. Tedy alespoň tak praví závěry studie provedené na americké Marylandské univerzitě. Vsadíte na tuhle prevenci?

Zdroj: livescience.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat