Prostreno.cz

Prospěšná jídla pro dietu

Existují určité potraviny, které se v okamžiku, kdy se člověk snaží o zhubnutí, ocitnou na pomyslném seznamu „zakázaných jídel“. Jejich zařazení na tento seznam je logické – mají spoustu kalorií, jsou plné sacharidů nebo tuků… Ale co když jim křivdíme?

Kterým „zakázaným“ potravinám bychom měli dát určitě šanci?

Čokoláda

Sice se říká „to nejlepší na konec“, ale řekněme si tu dobrou zprávu hned na začátku. Ano, čokoláda je při hubnutí povolena. Ovšem aby to nebylo zas tak růžové a úžasné, i tady existuje jedno velké ALE. Svou chuť na čokoládu totiž musíte uspokojit pouze ráno – když si ji dáte jako součást snídaně nebo malý zákusek po ní. A samozřejmě nesmíte sníst celou tabulku. A navíc se musí jednat o čokoládu kvalitní, s vysokým obsahem kakaa.
Některé studie totiž ukázaly, že lidé, kteří si dopřejí nějakou tu sladkost jako dezert k snídani, zhubnou snáze než ti, kteří začínají den nízkokalorickým jídlem. Zdá se totiž, že sladké potraviny (ano, i čokoláda) po ránu pomáhají předcházet přes den vlčímu hladu a přejídání.

Těstoviny

Paradoxem těstovin je, že při tom, kolik obsahují sacharidů, jsou vlastně poměrně málo kalorické. Navíc pokud sáhnete po těstovinách celozrnných, dodáte svému tělu spoustu vlákniny a budete mít dlouho pocit sytosti. Nebezpečí těstovinových jídel spočívá v tom, co jíme k nim… Takže zapomeňte na smetanové omáčky, kečup se sýrem, majonézu v těstovinovém salátu apod. a vyzkoušejte třeba lehké celozrnné těstoviny s grilovanou či spařenou zeleninou a tuňákem.

Steak

S dietou máme spojenou konzumaci především drůbežího masa, z masa červeného se při hubnutí stalo téměř tabu. Ovšem je to docela škoda. Pokud máte hovězí maso rádi, nemusíte se ho vzdávat! Kromě toho, že je-li libové, neobsahuje tolik kalorií, jak si možná myslíte, je navíc bohaté na železo, zinek a vitaminy skupiny B. A je skvělým zdrojem bílkovin, jež jsou pro zdravou výživu i snahy o hubnutí důležité.

Sýr

Ano, sýr je velmi kalorická potravina s poměrně vysokým obsahem tuku. Ovšem také je bohatý na vápník, který se významně podílí na spalování tuků. Podle univerzity v Tennessee lidé, kteří mají dostatek vápníku, zhubnou více než ti, kteří zkonzumují stejné množství kalorií, ale vápník jim ve stravě (nebo v doplňcích) chybí. Jak vědci zdůraznili, zdá se, že vápník přijímaný ve stravě je při hubnutí efektivnější než ten z pilulek (ovšem nevědí proč). Takže na sýr byste rozhodně zanevřít neměli! Naopak – když to s ním nebudete přehánět (dejte si kousek třeba ke svačině – stačí okolo 60 gramů), svému hubnoucímu úsilí pomůžete.

Brambory

Spousta lidí se při dietě bramborám vyhýbá. Pravdou je, že jsou plné sacharidů, ovšem na druhou stranu neobsahují žádný tuk (mluvíme o vařených nebo pečených bramborách, nikoli hranolkách apod.) a jsou zdrojem vlákniny a některých důležitých minerálů. Navíc se podle některých studií zdá, že druh vlákniny v bramborách snižuje schopnost organismu spalovat sacharidy, takže tělo místo nich spaluje tuky. Což je přesně to, o co nám při hubnutí jde…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat