Prostreno.cz

Nepropásněte sběr zdravého rybízu

Rybíz je poklad českých zahrádek. Pokud ho máte na zahradě nebo víte „kam na něj“ je nejvyšší čas ho otrhat. Rybíz nepatří jen do marmelády, je také velmi přínosný pro naše zdraví.

Kdo by nepamatoval vyhlášenou rybízovou marmeládu od babičky! A schválně – pamatujete, jak se ještě do prádelny chodila míchat rybízová šťáva? Rybíz zkratka patří na naše zahrádky, není dobrý jen do zavařenin a šťáv, poznejte jeho příznivý vliv na naše zdraví.

Plný vitaminů

Všechny odrůdy jsou přímo nabité vitaminem C. Nejvíce ho najdete v černém rybízu, ten obsahuje až 3krát více oproti jiným druhům. Dále rybíz obsahuje vitaminy skupiny B, provitamin A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz je navíc velmi bohatý na obsah rutinu.

Černý rybíz pro posílení cév a snížení cholesterolu

Již zmíněný rutin má celou řadu pozitivních účinků například snižuje křehkost krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol a v neposlední řadě má silné antioxidační vlastnosti a s tím související i antikarcinogenní účinky a schopnost eliminovat volné radikály. Navíc také zesiluje účinek vitaminu C.

Pro lepší zrak

Díky obsahu provitaminu A je konzumace rybízu příznivá i pro naše oči. Příznivě ovlivňuje zrak, doporučuje se preventivně proti šerosleposti i na unavené oči.

Posiluje imunitu

Pokud vzpomínáte na babiččinu rybízovou šťávu, tak ta byla vynikající nejen na chuť, ale i pro naše zdraví. Obecně šťávy z rybízu snižují horečky, posilují imunitu, proto jsou vhodné jako podpůrná léčba při nachlazení a chřipkových onemocněních. Doporučují se i preventivně hlavně pro děti a pro starší lidi.

Rybízové listy

Ani na listy nesmíme zapomenout, sbírají se a suší na čaje a odvary. Odvar z listů pomáhá při průjmech, mírně snižuje krevní tlak, používá se do směsí při zánětech ledvin a močových cest. Nejúčinnější jsou mladé lístky, které se zrovna rozvíjejí z pupenů. Ale můžeme sbírat i listy po dozrání a sklizni plodů, tyto listy je vhodnější použít do směsí spíše podpůrně.

Babiččina rybízová šťáva „za studena“

Budete potřebovat: 2,5 kg vyzrálého rybízu, 20 g kyseliny citronové, 2 litry převařené vody, cukr

Očištěný a opraný rybíz dejte do velké nádoby (dobře poslouží i obyčejný kbelík), rozmačkejte vařečkou a přelijte horkou vodou. Přidejte kyselinu citronovou a nechte stát v chladu do druhého dne. Potom ovoce nechte překapat přes řídké plátno a zbytek vymačkejte. Na 1 kg čisté šťávy budete potřebovat 1 kg cukru, za občasného míchání cukr ve šťávě nechte rozpustit. Nakonec přidejte konzervační prostředek v prášku, který rozmíchejte ve vodě, přeceďte přes sítko a vmíchejte do šťávy. Hotovou šťávu plňte do čistých sklenic, dobře uzavřete a skladujte v chladu a temnu.

Zdroj: healthline.com/health/health-benefits-black-currant, verywellhealth.com/the-benefits-of-black-currant-89420






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat