Prostreno.cz

Proč vás konzumace kávy hned žene na toaletu

Ranní šálek kávy obvykle způsobí, že rychle utíkáte na toaletu. Jaké jsou důvody? Gastroenterologové nevědí přesně, ale svoji teorii mají! Tipnete si?

Zácpa, pocit těžkého žaludku? Dej si hned po ránu kávu, zní rady od ostatních. A mají pravdu. Jeden šálek, a mnohdy i pouhých pár doušků, se spolehlivě a naléhavě postarají o stolici. Bohužel, neexistuje solidní odpověď na to, proč káva patří k takovým projímavým nápojům, nicméně je tu několik teorií.

Tajemství oblíbeného nápoje

„V obsahu kofeinu to není,“ říká Kyle Staller, gastroenterolog z americké nemocnice Massachusetts General Hospital, který poukazuje na starou studii z roku 1990. Tu uveřejnil časopis Gut, jenž vyvrátil vliv kofeinu na střeva. Vědci totiž zjistili, že jak kofeinová káva, tak ta bez kofeinu, vede ke stejnému efektu – sprintu na toaletu. Tak je to v teplotě tohoto oblíbené nápoje? Experti tvrdí, že nikoli.

Ostatně, po usrkávání čaje nebo polévky si běžecké tenisky taky nenazouváte. Další faktor by však záhadu odhalit mohl. „Zdá se, že káva jako celek rychle stimuluje receptory v gastrointestinálním systému, což způsobuje kontrakce žaludku a tlustého střeva,“ říká uvedený gastroenterolog s tím, že těmto kontrakcím v těle dochází normálně po jídle. Nazývá se to peristaltika a jedná se o svalové kontrakce podobné vlnám, jež přesouvají jídlo do různých zpracovatelských stanic v zažívacím traktu. U kávy se však všechny tyto procesy odehrávají tak nějak mnohem rychleji.

Pozitivní účinky

„Obecně se dá říct, že k něčemu takovému dojde asi tak čtyři minuty po vypití kávy,“ ještě podotýká Kyle Staller. Sluší se však uvést, že pokud vás trápí ona zácpa, hodí se to. Upřímně řečeno, je to obrovský pozitivní aspekt kávy, jenž prý dokonce také může snížit bolest svalů po tréninku (až o 48 procent), o čemž informovat odborný časopis Pain. (V tomto případě je nutné vypít dva šálky.)

Prý také snižuje riziko sebevražd a deprese. Navíc existuje důkaz, že kofein chrání před Alzheimerovou chorobou. Z Evropského časopisu pro neurologii vyplývá, že sloučeniny v pražené kávě izolují sloučeniny zodpovědné za nárůst mozkového plaku, o němž se předpokládá, že způsobuje nemoc.

Zdroj: www.health.com/condition/digestive-health/why-does-coffee-make-you-poop, www.womenshealthmag.com/health/a19924194/am-i-pooping-too-much/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat