Prostreno.cz

Co se stane s tělem, když se opravdu uvolníte od stresu

Chcete bystřeji přemýšlet, mít lepší paměť a podstatně silnější imunitu? Zkuste nějakou relaxační techniku na zmírnění stresu, která vám to zajistí. Díky tomu se také konečně pořádně zahřejete!

Není žádným tajemstvím, že ze stresu nekouká nic dobrého. Ostatně i odborníci neustále varují, že lidé, kteří jsou pod stálým tlakem, vykazují zvýšené riziko nadváhy, depresí, diabetu, srdečních chorob i rakoviny. Permanentní nervozita podle nich vede také k nespavosti, poruchám zažívání a nadváze, zatímco ohrožuje funkce reprodukčního systému. Jak se proti tomu bránit? Jistým řešením je opravdová a nefalšovaná relaxace, v níž si vaše tělo bude doslova „libovat“. Co všechno se stane pokaždé, hodíte-li starosti za hlavu?

Přestane vám být zima

Běžným projevem úzkosti a psychické vyčerpanosti jsou studené ruce a pocit zimomřivosti, který je všechno, jen ne příjemný. Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč se to děje?

„Cévy v rukou a nohou se zužují, aby se posílil tok k životně důležitým orgánům, zejména k srdci a mozku. Mnoho lidí, a to hlavně ženy, zjišťují, že mají chladné ruce podezřele často, což je neklamná známka sklíčenosti. Já osobně v takových situacích doporučuji rychlou meditaci. Zkrátka zavřete oči a dýchejte pomalu a zhluboka. Tím se váš krevní oběh vrátí zase do normálu,“ vysvětluje psycholožka Urszula Klich z americké Atlanty.

Posílíte imunitu. A ne málo

Jedním z nechvalně známých „vedlejších účinků“ stresového hormonu kortizolu je jeho negativní vliv na imunitní reakce organismu. Pokud však nějakou odpočinkovou aktivitou hladiny tohoto nepřítele podstatně snížíte, vaši obranyschopnost to ovlivní jen pozitivně. Zvýšíte tak odolnost vůči chřipkám, nachlazení a dalším nepříjemnostem!

Lepší soustředění i paměť? Bez problému

Výše jmenovaná expertka zastává názor, že chronický stres, s nímž se dnes potýká kdekdo, škodí kognitivním funkcím, a to včetně paměti, soustředění, schopnosti učení i rychlosti myšlení. Prý je to proto, že tělo ve stavu jakési adrenalinové pohotovosti omezuje dodávky energie do mozku, čímž se lehce zhorší jeho funkce. Je vám asi jasné, co se stane v případě, že se „hodíte do klidu“. Nebo ne?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat