Prostreno.cz

Čerpejte energii z toho správného koření

Přemýšlíte o dalším hrnku kávy, protože vaše unavené tělo se dovolává nějaké vzpruhy? Dejte raději šanci kardamomovému čaji, kmínu nebo skořici. Ti, kteří se drží hesla, že dobrého nepálí, mohou vsadit i na kajenský pepř!

Je pro vás takhle zkraje roku energie nedostatkovým zbožím? O elán vás klidně může připravovat chronický stres, spánková deprivace, onemocnění fyzické úrovně nebo psychické problémy. Svou roli zde mnohdy sehrává i dlouhodobé užívání léků či nevhodná životospráva. Když už jsme u toho stravování, znáte koření, jež při pocitech vyčerpání funguje jako báječný doping? Zkuste si tedy „naordinovat“ třeba…

Skořice, vzpruha s příjemnou vůní

Nelze popřít, že skořice patří mezi nejoblíbenější kuchyňské ingredience, bez které se sladké dezerty jen stěží obejdou. Sypký poklad typické vůně i barvy udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, díky čemuž zachovává vyrovnanou energetickou úroveň. Navíc představuje prevenci kardiovaskulárních chorob a spolehlivě likviduje bakterie i houbové infekce, zatímco regeneruje tkáně a urychluje metabolismus.

Kmín je všestranný léčitel

Také konzumace kmínu přináší pozitivní odezvu. S jeho pomocí lze zmírnit svalové křeče a zatočit s premenstruačním syndromem, který se projevuje větší potřebou spánku, podrážděností a bolestí ňader. Složení kmínu harmonizuje také psychiku, přičemž vás doslova nadopuje optimismem a radostí ze života. Třeba by vás mohlo zajímat, že souběžně zvyšuje i libido. To jen kdyby náhodou…

Kajenský pepř jako další možnost

Směs sušených chilli papriček různých odrůd má možná výraznější chuť, přesto není od věci přidat ji do jídla častěji. Kajenský pepř je totiž účinným přírodním stimulantem! Je to díky obsahu rostlinného alkaloidu kapsaicinu. Mimochodem, ten kromě toho, že vás nakopne, rovněž popožene produkci šťastných hormonů a připraví příhodnější podmínky pro svižnější spalování kalorií. Proč to nevzít ze širšího spektra, že?

Kardamom. Nezapomínejte na něj

Už jste si někdy zkusili připravit kardamomový čaj? Že ne? O hodně jste přišli. Tahle voňavá „medicína“ má v popisu práce dostat vás z bludného kruhu únavy. Při tom ještě zreguluje tlak, osvěží dech, utlumí alergie a zabojuje proti bolestivému nepohodlí způsobené revmatismem. Nelze opomenout, že snižuje i riziko rakoviny a normalizuje krevní tlak.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat