Prostreno.cz

Řepík lékařský je malý zázrak pro každou domácnost

Řepík lékařský je trvalka rostoucí po celé Evropě, tudíž je hojně dostupná, ale není velká potíž pěstovat ji doma na své zahrádce. Řepík lékařský je skutečným pomocníkem při nejrůznějších potížích a velice efektivně pomáhá hojit drobná poranění. Proto by neměl chybět ve výbavě žádné domácnosti.

Uvařte si z něj čaj

Řepík lékařský obsahuje celou řadu významných látek, díky kterým má obrovské spektrum blahodárných účinků. Užívat jej mohou i těhotné nebo kojící ženy a jeho velkou výhodou je i to, že nemá žádné vedlejší účinky.

Řepík podporuje činnost žlučníku a jater, čímž pozitivně ovlivňuje detoxikační činnost a zároveň pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Reguluje taktéž vylučování žluči, tudíž je účinnou prevencí proti žlučníkovým kamenům, ale díky jeho močopudným účinkům bojuje také při potížích s ledvinovým pískem či kameny.

Pomáhá rovněž při léčbě respiračních chorob a onemocněních plic či hasivek. V takových případech je ideální konzumace řepíku v podobě čajového výluhu v kombinaci s obklady na postižená místa.

Tato bylina dokáže také tlumit průjmy různého původu a v podobě kloktadla jej využijete i při onemocnění dásní, která se projevují zejména krvácením. Účinně dezinfikuje cokoli, čeho se dotkne, takže je jeho využití skutečně téměř univerzální.  

Obklady, pleťová voda nebo koupel

Jeho dezinfekční složka pomáhá léčit také nejrůznější kožní onemocnění. Obklady z jeho výluhu pomáhají k rychlejšímu hojení ran, tudíž je skvělou volbou, máte-li citlivou pleť trpící na akné. Jednoduše jej vylouhujte a používejte místo pleťové vody.

Řepíkový výluh dokáže řešit také mnohé gynekologické obtíže. Vaginální výplachy pomáhají předcházet kvasinkovým infekcím a slouží též jako první pomoc při nástupu nepříjemných obtížích, které jsou s mykózami spojené.

V podobě koupelí je ideálním pomocníkem pro hojení poporodních ran nebo k rychlejšímu hojení pooperačních jizev. Protože ale v těchto případech není vhodné vystavovat tělo dlouhým pobytům ve vodě, nabízí se i možnost výroby mastí, které jsou pro takovéto účely vhodnější.

Návod na přípravu masti

K výrobě masti nám postačí čtvrt kila čistého vepřového sádla a dvě hrsti sušeného řepíku. Sádlo rozpustíme v hrnci a vsypeme do něj 2 plné hrsti sušeného řepíku lékařského. Za stálého míchání necháme zpěnit a ihned odstavíme. Hrnec překryjeme a necháme směs vychladnout. Poté směs znovu rozehřejeme a propasírujeme přes čisté plátno do čistých nádob.

Mast využijeme nejen na hojení jizev, ale například také na křečové žíly.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat