Prostreno.cz

Jednoduchá opatření pro zmírnění projevů alergie

Alergie nejsou jen záležitostí jara, kdy všechno pučí a kvete, ale dokážou znepříjemnit život v jakémkoli ročním období. Bezpečí nenajdete ani v náruči domova, protože v interiérech hrozí výskyt mnoha alergenů. Poradíme vám, jak jejich přítomnost minimalizovat...

Počet alergiků celosvětově stoupá, odhaduje se, že určitá forma alergie trápí přibližně třetinu populace. Částečně je na vině genetika – jestliže je jeden z rodičů alergik, u dítěte je predispozice 30–40 %. V případě, že jsou alergici oba rodiče, zvyšuje se až na 70 %. Vliv mají ale i vnější okolnosti, včetně životního prostředí. Na vzestupu jsou potravinové alergie, nebezpečí ovšem číhá také venku i doma, kde nás nejčastěji ohrožují roztoči, pyly, plísně, zvířecí srst... Díky různým opatřením můžete však alergické projevy zmírnit.

Vysavač s HEPA filtrem

Zachytává alergeny a vyfukuje čistší vzduch. Pomocí nástavců se dostanete i na těžko dostupná místa a můžete vysávat rovněž usazený prach na nábytku. Na trhu existují také speciální sady doplňků k vysavačům, určené pro intenzivní odstranění alergenů.

Spěte sladce

Ložní prádlo je pro roztoče doslova líheň, proto si pořiďte speciální protiroztočové povlaky, jejichž struktura je tak hustá, že skrze ní drobní škůdci neprojdou. Také mnohem častěji perte – odborníci doporučují jednou za 7–10 dní při teplotě 60 °C. Existují i speciální prací prostředky proti roztočům nebo dezinfekce proti roztočům v tkaninách a matracích.

Samočisticí kartáč pro chlupáče

Abyste zlepšili soužití alergiků s domácími mazlíčky, pořiďte samočisticí kartáč, který vyčesává chlupy ze srsti zvířete a nasává je dříve, než se do prostoru rozptýlí alergeny.

Minimalizujte bytový textil 

Odstraňte ubrusy, přehozy, koberce, tapety i čalouněný nábytek. Jako stínění nepoužívejte závěsy ani záclony. Pro alergiky jsou proto ideální venkovní rolety či venkovní žaluzie, anebo meziokenní žaluzie.

Čistička vzduchu

Tento pomocník odstraňuje škodliviny ve vzduchu, alergici by se při výběru měli zaměřit na přístroje, vybavené účinným HEPA filtrem. Ten zachycuje takřka 100 % velmi drobných pevných nečistot, ale i viry, plísně a další alergeny. Do místnosti se pak dostává pročištěný zdravý vzduch. Obzvlášť při soužití s domácími mazlíčky je čistička vzduchu žádoucí, protože odstraňuje odumřelé kožní buňky zvířat i nepříjemné zápachy.

Ideální vlhkost

Zvýšená vlhkost napomáhá tvorbě plísní, ale i množení rotočů a dalších mikroorganismů. Udržujte vlhkost v domácnosti okolo 40–50 %.

Sledujte pylový kalendář

Aktuální pylové zpravodajství najdete na různých webových portálech. V kritickém období si každý den myjte vlasy, na nichž pyl ulpívá, a perte častěji oblečení.

Správné větrání

Větrejte často v místnostech, kde by se mohly tvořit plísně, například v koupelně, kde je vlhko, či kuchyni. Pozor si dávejte na větrání v pylové sezóně – větrejte brzy ráno nebo po dešti.

Bez květin

Ačkoli pokojové rostliny jsou mnohdy užitečnými společníky, v případě alergiků se jim raději vyvarujte, obzvlášť těm kvetoucím, které jsou zdrojem pylů. Na hlíně se rovněž může tvořit bílý povlak plísní. Pro alergiky nejsou vhodné ani dekorace ze sušených květin.

Pozor na plyšáky

Z dětských postýlek také odstraňte plyšové, látkové či háčkované hračky. Pokud nechcete své ratolesti o takové hračky připravit, postupujte následovně: dejte hračku na 24 hodin do mrazničky, čímž zabijete roztoče, pak ji vyperte, tím odstraníte mrtvé roztoče i jejich výkaly. Následně usušte v sušičce nebo na radiátoru, aby nezůstaly navlhlé.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat