Prostreno.cz

Zdravé, ale kalorické. Na tahle jídla pozor

„Je to zdravé, můžu toho sníst, kolik chci,“ platí snad jen u zeleniny a několika málo dalších potravin. Existují ovšem jídla, která bychom rozhodně neměli přehlížet, ale na něž bychom si měli dát obzvláště dobrý pozor. Které zdravé potraviny jsou zákeřnými nepřáteli naší linie?

Tváří se jako nevinné, extra zdravé pochoutky, ale skrývají v sobě tolik kalorií, že bychom při jejich neopatrné konzumaci mohli skončit jako docela rozměrné koule. Na která jídla si dávat obzvláště pozor, ale rozhodně je z jídelníčku nevypouštět?

1.    Oříšky a semena

Obsahují kvalitní proteiny, omega-3 mastné kyseliny, „hodné“ tuky, spoustu vitaminů, minerálů, antioxidantů, zkrátka nemají ve své kategorii mnoho konkurentů. Ovšem nepřehánějte to s nimi – přibližně dvě hrsti mandlí mají asi 410 kalorií, stejné množství makadamových ořechů se už šplhá k 500 kalorií.

2.    Sušené ovoce

Je zdravé, plné vitaminů a minerálů… a cukru. Pokud si ovoce sušíte sami, není to tak hrozné. Jistě, pokud si včas neřeknete „dost“ a spořádáte ho celou misku, dodáte svému tělu skoro 350 kalorií. Ovšem kupujete-li si sušené ovoce v supermarketu, je to mnohem horší – cukr je totiž skvělý konzervant, a tak toho výrobci využívají. Proto je kupované sušené ovoce plné přidaného cukru a jeho kalorická hodnota se šplhá do závratných výšin.

3.    Salát

Samozřejmě, problémem není zelenina, ale to, co k ní obvykle přidáváme, aby nám salát více chutnal. Dresing sem, majonéza tam… z lehkého dietního jídla – mnohdy nevědomky – vyrobíme kalorickou bombu (to už si k té večeři klidně můžeme dát vepřo-knedlo). Pokud si teď říkáte, že se vás výše napsané řádky netýkají, protože vy si na salát nedáváte krémové dresingy, ale jen olivový olej například s vinným octem, případně citronem nebo hořčicí apod., pak vězte, že jedna jediná lžíce olivového oleje představuje 119 kalorií.

4.    Sýr

Plný kvalitních bílkovin a hlavně vápníku, který je pro ženy obzvláště důležitým minerálem. Jenže pak k těmto kladným vlastnostem přidejte cholesterol, sůl a hlavně kalorie a je jasné, že se sýrem musíme být opatrní. Určitě ho z jídelníčku nevyřazujte, ale nepřehánějte to s ním.

5.    Müsli

Müsli nejsou jen ovesné vločky, ale také sušené ovoce, jogurt, sem tam nějaká čokoláda a spousta, spousta cukru. Všechny tyhle dobrůtky totiž zaručí, že nám bude snídaně chutnat. Jistě, dodáme tak svému tělu hodně vlákniny, vitaminů a minerálů, ale také kalorií. Proto si müsli dopřejte jen k snídani, k večeři nebo odpolední svačince už to není zrovna dobrý nápad…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat