Prostreno.cz

Revoluce v potravinách zvaná kaktus

Neděláme si legraci! Vážně! Kaktus je totiž další nová superpotravina. Jeho zelené listy zvané nopalitos jsou neskutečně zdravé a můžete je zpracovat na mnoho způsobů. Představujeme vám tedy nový trend současnosti.

Takový kaktus vyvolává určitě nespočet představ, ale vsadíme se, že jen málokterá začíná slovy „Hmmmm, dobrota!“, když si představíte zelenou, pichlavou rostlinu. Ale měla by! Protože kaktus, nebo lépe řečeno jeho zelené „listy“, jsou novou superpotravinou. Již od počátku věků si kaktusy daly tu práci vypadat co možná nejodpudivěji a nejnechutněji, ale stejně jim to nebylo nic platné. Jejich síla byla nakonec objevena!

Poté, co se objevila kaktusová voda a stala se hitem, se nyní můžeme z kulinářského pohledu odvážit i o pár kroků dál. Právě v mexické kuchyni, která se opět dostává do popředí, co se týče oblíbenosti, je kaktus naprostým hitem. Co byste tedy o něm měli vědět?

Proč je kaktus zdravý

Kaktus je plný antioxidantů, vitaminů a elektrolytů, což z něj kromě jiného dělá také báječný lék na kocovinu. Dále pomáhá při hubnutí a dokáže snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čímž chrání před onemocněním srdce a cukrovkou. Už to samotné stačí, abyste si tenhle zázrak z mexické pouště dopřávali mnohem častěji. A navíc – ve 100 gramech má jen 14 kalorií!

Jak chutná kaktus

Uznáváme, že chuť je poněkud nezvyklá a vlastně se nepodobá žádnému domácímu ovoci nebo zelenině. Nejblíže mu je asi okurka – trochu křupavější a víc hořká. Možná to teď nezní úplně jako něco, na co se vám sbíhají sliny, ale pokapaný olejem, s trochou soli a pepře a třeba na grilu už může být něco úplně jiného.

Kde koupíte jedlý kaktus

Samozřejmě nemůžete přijít do nejbližšího květinářství, vzít si jeden kaktus a začít vařit. Jedlé jsou jen ty kaktusové listy, na kterých rostou známé kaktusové fíky. Nazývají se nopalitos a momentálně je objednáte pouze online. Ale věříme, že až se kaktus na trhu usadí, bude možné jej koupit i v běžných obchodech.

Co z kaktusu uvařit

Nopalitos se hodí skvěle do salátů, sendvičů a smoothies. Vlastně do všeho, co by rádo alespoň trochu vyvolalo dojem zdravého jídla. Na online trhu najdete však už i džusy nebo marmelády. Naštěstí je kaktus opravdu velmi mnohostranný, ale nejjednodušší varianta je grilování. Osolit, opepřit, trochu oleje a z každé strany grilovat dvě minuty. Za chvíli tak máte výbornou přílohu. Nebo ho stačí rozmixovat nebo rozmačkat, ochutit dle libosti, a máte dobrou polévku nebo dip.     





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat