Prostreno.cz

Sám sobě budíkem aneb Co jste možná nevěděli o spánku

Spánek je věc přirozená, ale v dnešní době je to docela věda. Napadlo by vás například, že pokud denně nespíte dostatečný počet hodin (7 až 8), zvyšuje se u vás riziko kardiovaskulárních onemocnění, ale pokud spíte až příliš (12 a více hodin), zvyšuje se toto riziko také?

A to není jediná zajímavost, kterou tahle příjemná činnost nabízí.

Sníme kdykoli

Ještě nedávno byli vědci přesvědčeni, že sny se nám zdají pouze během tzv. REM fáze spánku. Ovšem nejnovější studie ukazují, že můžeme snít v jakékoli fázi.

Sám sobě budíkem

Jestliže patříte k lidem, jimž každé ráno začíná vyzváněním budíku, bez něhož by klidně vyspávali až do oběda, pak vězte, že jsou lidé, kteří budík nikdy nepotřebují, a přesto každý den vstanou přesně v dobu, kdy potřebují (i kdyby ten který den měli vstávat dříve nebo později). Jejich tělo je totiž dokonalým hodinovým strojem řízeným stresovým, adrenokortokotropním hormonem, jenž jim zajistí, že prakticky nikdy nezaspí.

Teenageři jako batolata

Zatímco pro dospělého člověka je optimálním množstvím spánku 8 hodin denně, batolata a teenageři potřebují okolo 10 hodin. Možná proto nemůžete svého náctiletého potomka ráno probudit – jeho tělo má ještě (a trochu i oprávněně) hlubokou noc. Jenže přinuťte v tomto věku děti, aby chodily do postele v osm večer…

Mozek nikdy nespí

Zatímco naše tělo během spánku odpočívá, naše většina našich vnitřních orgánů pracuje dál. A všechny řídí mozek, který je pro jejich činnost nezbytný. Jistě, plíce dýchají a srdce dát pumpuje do celého našeho organismu krev, ale kdyby jim to mozek „neříkal“, dělat to nejspíš nebudou…

Spánek a krása spolu souvisejí, ale…

Spánek je pro naše zdraví naprosto nezbytný. A protože zdraví a krása spolu úzce souvisejí, je tím pádem bezpodmínečný i pro ni. Ovšem má to jeden háček – pokud spíte na břiše či na boku a svůj obličej navíc opíráte o polštář z nevhodného, hrubého materiálu, podpoříte tím vznik vrásek. Stylisti hvězd proto doporučují spánek na zádech, případně na saténovém povlečení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat