Prostreno.cz

Heřmánkový čaj je balzámem pro tělo i duši

Heřmánkový čaj patří k domácím léčivým přípravkům, které znaly už naše babičky. Víte, v čem spočívá jeho kouzlo?

Když ho srovnáte s trendy jako ochucená voda nebo zázvorová limonáda, není heřmánkový čaj právě hipsterský nápoj. Ale zato jsou jeho účinky více než prověřené. Pokud si každý den dáte alespoň jeden šálek, může tato léčivá rostlina pozitivně ovlivnit zdraví ve všech ohledech. Pomáhá nejen při žaludečních a střevních obtížích, ale přináší s sebou mnoho dalších výhod.

Pro koho je vhodný?

Heřmánkový čaj je přírodní prostředek, je tedy vhodný pro většinu lidí. Existuje však určitá skupina osob, které mohou vykazovat nesnášenlivost. Proto by měly heřmánkový čaj užívat pouze v omezeném množství nebo vůbec.

Proč pít heřmánkový čaj každý den

Snižuje krevní tlak a prospívá srdci – pravidelné užívání heřmánkového čaje pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zabraňuje tak onemocněním srdce. V čaji obsažené antioxidanty posilují srdce a flavonoidy snižují riziko jeho onemocnění.

Pomáhá při zánětech 

Chronické, lehké záněty mohou být příčinou onemocnění jako je alzheimer nebo deprese, protože zatěžují tělo dlouhodobě. Heřmánek obsahuje alfa bisabolol a matricin, které mají protizánětlivé účinky, a chrání tak před zánětlivými onemocněními.

Uvolňuje a zlepšuje spánek

Vypijte šálek heřmánkového čaje před spaním, lépe se uvolníte a snadněji usnete.

Snižuje riziko rakoviny

Nejenže účinná látka apigenin zklidňuje, může být použitá také jako doplněk léčby rakoviny. Některé studie dokazují, že tato látka je schopná zabránit rozšíření rakovinotvorných buněk.

Zmírňuje trávicí a menstruační potíže

Pomáhá při nadýmání, průjmu a dalších trávicích obtížích. To je proto, že heřmánek obsahuje látky, které dokážou uvolnit svaly, které způsobují křeče.

Pomáhá při hubnutí

Když všechny sladké nápoje nahradíte heřmánkovým čajem, ušetříte jednak spoustu kalorií, a ještě uděláte něco dobrého pro svoje zdraví.

Vykouzlí zářící pleť

Samozřejmě heřmánek nepůsobí jen ve střevech, ale jeho účinek poznáte i zvenku. Antioxidanty zvyšují obrannou schopnost pleti a rozzáří ji.

Pomáhá při úzkostných stavech

Někomu se orosí ruce jen při pomyšlení na rozhovor u šéfa, někdo je nervózní třeba ve frontě u pokladny. I s tím pomůže heřmánek. Obsahuje totiž aminokyseliny, které v mozku dokážou nastolit zase rovnováhu.

Snižuje riziko diabetu

Tím, že udržuje hladinu cukru v krvi nízko a doplňuje zásoby glykogenu, dlouhodobě snižuje riziko diabetu typu 2.

Pomáhá při bolestech kloubů

Bolí vás klouby, ale nechcete užívat léky? Díky uklidňujícím látkám pomůže heřmánek. A dokáže dokonce ochránit před osteoporózou.





Celkem 8 komentářů

d.eberlova@volny.cz
16.01.2023
Milada.nekolova@seznam.cz
09.07.2021
Milada.nekolova@seznam.cz
09.07.2021
sucha.patek@seznam.cz
02.02.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat