Prostreno.cz

Potraviny plné vitaminu D

Vitaminy jsou zdravé, to je známá věc. Ale víte, že vitaminy nejsou jen zdravé, ale dokonce životně důležité? Že nemají rády stres?

Pokud bychom chtěli být úplně přesní – vitamin D není vitamin, ale hormon. 80 až 90 % si tělo vytvoří samo kůží. Jenom 10 až 20 % přijímáme z potravy. Aby si tělo mohlo vitamin D vyrobit, potřebuje k tomu sluneční paprsky, přesněji UVB záření. Na slunci byste měli trávit alespoň 30 minut denně, uděláte službu svému tělu i svojí duši. I když se stravujete vyváženě a rozmanitě, je nutné sledovat denní příjem vitaminu D. Například v mase vitamin D nenajdete, oproti tomu ryby ho mohou tělu dodat hodně. Denní potřeba je stanovena na 20 mikrogramů.

Proč je vitamin D důležitý?

Podílí se na některých procesech v těle a má na starosti například posílení kostí. Tělo potřebuje vitamin D pro vstřebávání vápníku ve střevě. Má ale zastoupení také při výrobě hormonů v buňkách. Lidé, kteří se často a hodně pohybují na čerstvém vzduchu, automaticky podporují tvorbu vitaminu D.

Jak poznat nedostatek?

Když tvoří tělo vitamínu D příliš málo, má to velký vliv na naše zdraví s různými následky. Nedostatek tak způsobuje například oslabení imunitního systému. Kromě toho může být také příčinou silného vypadávání vlasů. Pokud se v práci nebo při studiu hůře soustředíte, měli byste si nechat změřit hladinu vitaminu D. Stejně to platí i při dlouhodobé neustálé únavě. Nedostatek vitaminu D může také vést k chronickým depresím, bolestem kloubů a svalů nebo migrénám.

Kde tedy životně důležitý vitamin D hledat?

Sledě

Dodávají kromě vitaminu D také zdravé omega-3-mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a krevní tlak. Ve 100 gramech najdete 31 mikrogramů vitaminu D.

Losos

Dodává tělu cenné nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B1, B6, B12 a minerální látky jako zinek a selen. S porcí lososa o velikosti 150 gramů už denní potřebu dokážete téměř pokrýt. Experti ale doporučují dodávat tělu klidně více, takže lososa si můžete s čistým svědomím přidat.

V potravinách jako jsou ústřice, tuňák, vejce, sýry nebo žampiony můžete vitamin D najít také, ale na 100 gramů se jeho obsah pohybuje do maximálně 8 mikrogramů (u ústřic). Abyste pokryli denní dávku, museli byste sníst opravdu velké množství.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat