Prostreno.cz

Kolostrum je tekutým zlatem

Kolostrum je první mléko, které se tvoří výhradně pro novorozeňata. Označováno bývá také jako novorozenecké mléko nebo tekuté zlato, a to nejen kvůli svojí barvě. Proč má ale pro lidstvo tak speciální význam?

První mléko se tvoří v malém množství již během druhé poloviny těhotenství. Včasné spuštění kolostra zajišťuje, aby i předčasně narozená miminka mohla jeho výhod využívat. Tvoří se během prvních tří až  pěti dní po porodu a nejlépe by se mělo miminko napít už v prvních hodinách po narození. Čerstvým maminkám se pro dostatečné zajištění kolostrem doporučuje, aby miminko přikládaly k prsu co nejčastěji.

Kolostrum a mateřské mléko

První mléko je oproti mateřskému mléku žlutější, hustší a krémovější a obsahuje trochu méně sacharidů a tuků. Proč je ale novorozenecké mléko tak cenné? Tvoří se sice jen v malém množství, jeho složení ale nabízí miminku velké množství zdravých látek. A nebojte se, že by to malé množství vašemu zlatíčku nestačilo. Přece jenom má ještě malinký žaludek, který si teprve na příjem potravy zvyká. V prvním dni života dokáže žaludek tříkilového drobečka pojmout pouhých 6 ml, ale postupně se přizpůsobuje rostoucí nabídce mléka.

Co tvoří kolostrum

Kolostrum je plné bílkovin, vitaminu A a K a především protilátky imunoglobulinu A, který se usadí ve sliznici střev a chrání vaše miminko před onemocněním. Tento výživný koktejl má ještě jednu pozitivní vlastnost – má projímavé účinky a pomáhá tak novorozencům s vylučováním. Častá stolice tak přispívá k vyloučení bilirubinu, který může způsobovat kojeneckou žloutenku. Už asi od pátého až dvacátého dne po porodu ale velmi drasticky klesá podíl protilátek v mateřském mléce. V kolostru tvoří podíl imunoglobulinu A v bílkovinách asi 50 %, zatímco kolem šestého měsíce klesne jen na 10 %.

Účinky kolostra

Hlavním úkolem kolostra je imunologická obrana miminka a pomáhá také při tvorbě vlastní imunity. Látky obsažené v kolostru chrání dozrávající trávicí soustavu, laktoferin má antivirotický a antibakteriální účinek. Také koncentrace důležitých růstových faktorů je v prvním mléku mnohonásobně vyšší než později v mateřském mléce. Ty se starají o to, aby rostly správné střevní bakterie, především známého lactobacillus bifidus.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat