Prostreno.cz

Jedlá soda pomáhá při léčbě chronických zánětů

Máte doma jedlou sodu? Svým způsobem s ní můžete léčit třeba revmatoidní artritidu, diabetes nebo psoriázu. Jakých pravidel se při takovém kurýrování striktně držet?

Jedlá soda, nebo chcete-li hydrogenuhličitan sodný, má spoustu působivých možností využití. Funguje jako deodorant, pomáhá při pálení žáhy, tišší bolesti v krku, revitalizuje oslabené vlasy a zmírňuje otok po bodnutí hmyzem. Dokáže ovonět také boty, umýt nádobí, odstranit odolné skvrny na oblečení a vyčistit odpad. Zároveň oživí zašlé barvy koberců, naleští stříbro, nakypří těsto, změkčí chodidla a vybělí zuby. Může to být ještě lepší? Ano, tedy alespoň podle vědců, kteří objevili další překvapivou vlastnost tohoto levného a dostupného prášku.

Léčitel těla i duše 

Nedávná americká studie uskutečněná na lékařské fakultě Medical College of Georgia přináší vskutku zajímavé poznatky. Vyplývá z nich totiž, že uvedený produkt může být lékem na autoimunitní onemocnění. Čistě pro vysvětlenou jde o stav, při němž imunita omylem útočí na vlastní tělo a napadá jeho tkáně, v důsledku čehož není organismus schopný bránit se virům, infekcím a choroboplodným zárodkům.

Za autoimunitní onemocnění můžeme označit třeba revmatoidní artritidu, lupus, Crohnovu chorobu, roztroušenou sklerózu, diabetes 1. typu, psoriázu nebo celiakii. V drtivé většině případů ji také doprovází chronický zánět, což je další výstražná odezva.

Zpráva, která potěší

„Na základě našeho výzkumu, který je zatím jediný svého druhu, jsme došli k závěru, že jedlá soda představuje bezpečný způsob léčby autoimunitních a zánětlivých chorob. U našich respondentů jsme zaregistrovali zlepšení situace už po pouhých dvou týdnech každodenní konzumace,“ popisuje lékař, fyziolog a spoluautor studie Paul O'Connor. Ten dodává, že sodu zúčastnění respondenti užívali jako nápoj, jenž vznikl jejím zkombinováním s vodou. I když to zní skutečně nadějně, zase tak jednoduché to bohužel není, protože tenhle „tekutý zázrak“ může i uškodit. Komu a jak?

Ne všechny prášky si spolu rozumějí

Jmenovaný expert totiž připouští, že sodná medicína v určitých případech negativně interaguje s určitými léky, konkrétně pak s acetazolamidem, aspirinem, memantinem a kortikosteroidy. Jedlá soda prý také snižuje účinek azolových antimykotik, ampicilinu a doplňků stravy s obsahem železa. Lidé, kteří tato léčiva užívají, by ji tedy správně vůbec neměli používat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat