Prostreno.cz

Na přebytečné kalorie povolejte červené víno

Už jste zkusili všechny možné diety, ale kdovíjaký efekt to nepřineslo? Hoďte se do klidu a dejte si sklenku vína. I díky tomu se totiž dají pálit kalorie!

Opravdu je alkohol při hubnutí tabu? Zřejmě jak který a jak kdy. Červené víno konzumované před spaním nejenže štíhlým křivkám neublíží, ono je prý dokonce podporuje! Tak hurá do vinotéky, vážení. Podle všeho to vypadá, že právě tam úspěšná dieta začíná…

Ani kapka nazmar

Tvrzení, že na dně sklenky se kromě pravdy může skrývat i záruka útlé siluety, zní skutečně bláznivě. Nicméně skepse i předsudky stranou. Poznatky americké studie uskutečněné na renomované Washingtonské státní univerzitě sdělují, že červené víno snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, zlepšuje metabolismus a příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru. Ovšem to není všechno.

Tuky, bojte se!

Rubínový nápoj bohů totiž napomáhá i v přeměně bílého tuku na hnědý. Proč je to dobře? Zatímco první ze jmenovaných se hromadí ve stehnech a na břiše, přičemž zvesela způsobuje nadváhu, druhý tělo využívá k zachování optimální teploty. Jinými slovy chrání organismus před podchlazením. A aby mu to šlo lépe od ruky, využívá k tomu obsažené tmavě zabarvené mitochondrie, jež vytváří teplo, spalují energii a s ní i tukové zásoby, kterých se chceme zbavit. Čím více hnědého tuku tedy máme, tím lépe! Teď se asi ptáte, jak je možné, že má zrovna červený mok takové schopnosti…

Složení, které si necháme líbit

Za vším stojí jeho vyšší obsah antioxidačních sloučenin, zejména pak resveratrolu. Ten je spojován se snadnějším shazováním nadbytečných kil, jenže prospívá i jinak. Příznivé účinky má totiž i na část mozku nazývanou hipokampus, čímž upevňuje paměť a podporuje způsobilost k učení. Zároveň zpomaluje biologický proces stárnutí, omlazuje pokožku, blokuje vznik zhoubných nádorů a snižuje pravděpodobnost aterosklerózy.

Dávkování tak akorát

Navzdory jmenovaným užitkům to pochopitelně neznamená, že konzumace červeného vína jakožto zdroje resveratrolu může být neomezená. Odborníci nabádají, že pít se musí vždy s mírou, což je jedna sklenka maximálně třikrát týdně.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat