Prostreno.cz

Sušený tymián by neměl chybět v žádné kuchyni

Jak vylepšit své zdraví a zároveň i připravovaná jídla? Využijte tymián! Ten se hodí do omáček, polévek i těstovin, přičemž podpoří trávení, utiší bolesti hlavy a normalizuje krevní tlak.

První zmínky o pěstování tymiánu pocházejí z období 3000 let před naším letopočtem. Řekové i Římané věřili, že dodává sílu a odvahu, proto si ho přidávali do koupelí. Egypťané v něm viděli spíše nenahraditelný prostředek při balzamování. Keltští duchovní se zase domnívali, že léčí mysl a přivolává zdraví. Dnes se tato bylinka hojně využívá v kuchyních po celém světě.

Jedna přísada, mnoho možností

Tato oblíbená rostlina se pěstuje na zahrádkách, ovšem můžete na ni narazit i ve volné přírodě, zejména pak na loukách. A proč je při vaření tak skvělým pomocníkem? Dodává nezaměnitelnou chuť i vůni salátům, zálivkám, pizze, pikantním omáčkám a veškerým pokrmům z masa. Báječně se hodí i na pečenou i grilovanou rybu. Vůbec se neztratí ani v nádivkách, polévkách, těstovinách, paštikách, slaných dezertech a marinádách. Její výhodou je, že ani delším vařením nepřichází o své pověstné aroma.

Pravidla sběru, která je potřeba znát

Nedřevnatá nať tymiánu se sbírá za suchého počasí, nejlépe pak kolem poledne, v období těsně před rozkvětem, a to během června a července. Následně se suší v tenké vrstvě nebo zavěšená v tenkých svazečcích na vzdušném a stinném místě. Jaké má tento učiněný poklad léčebné schopnosti? Pro tyhle se vyplatí udělat si pořádné zásoby!

Medicína na astma, tlak i trávení

Tymián působí dezinfekčně a zlepšuje trávení. Ulevuje také při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh, zatímco léčí kašel, bronchitidu i astma. Díky vysokému obsahu antioxidantů rovněž představuje prevenci rakoviny, normalizuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje tvorbu červených krvinek. Četné vědecké studie prokázaly, že jeho konzumace může být nápomocná při revmatoidní artritidě, roztroušené skleróze, nachlazení, angíně, bolestech hlavy, cukrovce nebo chronické únavě. No vidíte, je dobré mít ho po ruce…

Zdroj: www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat