Prostreno.cz

Bylinky za humny pro pořádnou detoxikaci těla

Chcete udělat něco pro své zdraví i psychickou pohodu? Detoxikujte! Vhodným pomocníkem je například kopřiva, rozmarýn nebo tužebník.

Detoxikace organismu je vlastně přirozený fyziologický proces, který probíhá v podstatě neustále. Plíce, ledviny, játra i další orgány ustavičně třídí veškeré nežádoucí látky, přičemž zajišťují jejich vyloučení ze systému. Takhle to má být a takhle to funguje. Tedy, fungovalo by, kdybychom nejedli průmyslově zpracované potraviny, nezříkali se pravidelného pohybu a nepodceňovali pitný režim. Tyto hříchy, tolik typické pro dnešní, uspěchanou dobu, totiž zahlcují tělo obrovským množstvím škodlivin, na které „běžný“ a údržbový detox zkrátka nestačí. A proto je potřeba tomu trochu pomoci. A proč ne třeba těmito bylinkami?

Kopřiva rozhodně pomůže

Kopřiva dvoudomá pročišťuje útroby tím nejdůkladnějším způsobem, což potvrzují vědecké studie i osobní zkušenosti lidových léčitelů. Dále zastavuje krvácení, podporuje činnost jater i žaludku a působí proti průjmu. Uplatní se také při infekcích a anémii, zatímco pozitivně ovlivňuje látkovou přeměnu. Nelze opomenout ani to, že tato rostlina, kterou mnozí považují za obyčejný plevel, rovněž zvyšuje produkci červených krvinek a zmírňuje obtíže spojené s klimakteriem.

Rozmarýn jako všelék

Pokud jde o seznam spolehlivých „úklidových“ bylinek, na jeho předních příčkách se vždy objevuje rozmarýn. Bylo by ale chybou myslet si, že tím jeho schopnosti končí. Je prokázáno, že rovněž upevňuje paměť, odstraňuje křeče, zbavuje bolestí hlavy a přispívá k normalizaci krevního tlaku. Doporučován je i na nespavost, o čemž se příliš často nemluví.

Seznamte se s tužebníkem jilmovým

Tužebník možná není tak známý, ale i jeho přednosti vydají na celou kapitolu knihy o alternativní medicíně. A proč ho doma přivítáte s otevřenou náručí? Obsažené flavonoidy a silice vykazují hodně podobné účinky jako kyselina acetylsalicylová, což je základ léku aspirin. Kromě toho tento poklad urychluje metabolismus, regeneruje střevní mikroflóru, podílí se na detoxikačních procesech a tlumí záněty. Využít se ovšem dá i na kožní vyrážky.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5474722/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat