Prostreno.cz

Léčivé aloe vera je nutné správně zpracovat

Aloe vera je poměrně rozšířenou pokojovou květinou, kterou ale málokdo dále zpracovává. A to je velká škoda! Možná jste jen dosud nevěděli, jak na to. Přinášíme vám několik tipů, jak tuto zázračnou rostlinku využít na maximum.

Jak pomáhá?

Aloe vera je zásobárnou obrovského množství vitaminů a minerálů. Najdeme v ní kyselinu listovou, vitamin E, celou škálu vitaminů skupiny B a v neposlední řadě také vitamin C. Minerály obsažené v této rostlině jsou například vápník, draslík, hořčík, chrom, zinek, mangan či selen. Kromě toho ale obsahuje látku, která se nazývá barbaloin, která má úžasné hojivé a zklidňující účinky. Kombinace toho všeho dělá z aloe jednu z nejzdravějších rostlin vůbec.

Využití rostliny je vskutku široké. Od hojivých gelů na bolavé klouby, otoky, popáleniny, štípance od hmyzu a odřeniny, přes nápoje, které podporují chuť k jídlu a zklidňují žaludek, až po kosmetiku, která je vhodná především pro malé děti nebo osoby s citlivou pokožkou.

První pomoc

Máte-li doma aloe, nebojte se ji použít, trápí-li vás opar, pořezali jste se nebo vaše ratolest přiběhne s odřeným kolenem. Příprava hojivého elixíru není nijak složitá. K tomuto účelu postačí pouze odříznout kus listu rostliny, jemně promnout uříznutý konec, aby se tekutina snáze uvolnila a ránu s ní potírat.

Hojivý gel

Vyrobit si hojivý gel do zásoby není žádná věda. Postačí vám k tomu dva silnější listy aloe a 100 ml kokosového oleje. Listy odřízněte tak nízko, jak jen to je možné a podélně jej rozřízněte. Lžičkou vyškrábejte gel bez dužiny a smíchejte jej s mírně rozehřátým kokosovým olejem. Když máte směs dobře promíchanou, uzavřete ji do sklenice a uložte do lednice. Takto připravený gel můžete používat nejen na hojení ran a oděrek, ale také místo denního krému, při bolesti kloubů, ale třeba i jako masku na vlasy.

Sirup z aloe

Aloe není jen léčivá, ale také chutná! Zkuste si z ní vyrobit osvěžující sirup. Na jeho výrobu budete potřebovat gel z aloe a třtinový nebo bílý cukr. Poměr gelu k cukru je 1 : 1, tudíž si množství namíchejte sami, podle toho, kolik sirupu chcete. Gel rozmixujte, smíchejte s jedním decilitrem vody, přidejte cukr a na mírném plamenu přiveďte k varu. Když směs začne houstnout, přelijte ji ještě horkou do čistých skleněných nádob a uskladněte v temnu a chladu. Používejte jako standardní sirup.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goohousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat