Prostreno.cz

Nachystejte své tělo na příchod podzimu

Venku se už ochladilo a podle ajurvédy je právě s odcházejícím létem a přicházejícím podzimem náš imunitní systém nejslabší. Zkuste se letos na zimní sezonu a období nachlazení připravit s následujícími tipy.

Každoročně na podzim nadchází období rýmy, nachlazení a chřipek, protože se naše tělo ještě nestihne připravit na chladné dny. Navíc po cestě do práce potřebujete bundu a z práce už můžete jít v tričku. Velké teplotní změny náš imunitní systém oslabují. Ajurvéda má ale následující tipy, jak se nájezdům virů a bakterií na naše oslabené tělo bránit.

Změňte jídelníček

V létě nás lehké, svěží jídlo chladilo při vysokých teplotách. Ale teď naše tělo touží naopak více po zdravých sacharidech jako rýže, brambory, batáty, celozrnné pečivo nebo quinoa.

Vařené místo syrového

S koncem léta se všechny tělesné procesy zpomalují. Sladkosti a mléčné produkty, především jogurt, pak blokují naše tkáně.

Zapomeňte na zmrzlinu

Dáte si po večeři ještě kopeček zmrzliny, abyste si dopřáli? Tak na to raději zapomeňte! Vaše trávení je teď slabé a zmrzlina ho oslabuje ještě více. I ledové nápoje byste měli až do jara omezit.

Hodně pijte

Po horkých měsících naše tělo po vodě touží. Pleť má sklony k vysoušení, a i trávení se snadno „ucpe“. A dostatek tekutin pomáhá proti obojímu.

Ghee pro zdravé tělo i ducha

Ghee, neboli přepuštěné máslo, je ajurvédská tajná zbraň a právě teď je nejlepší! Jednoduše použijte malé množství při vaření nebo smažení.

Naprosté uvolnění

Nízká hladina elektrolytů a špatné trávení mohou způsobovat nervozitu a poruchy spánku. Jóga a meditace vám mohou pomoci.

Olejová masáž

Ajurvédská masáž uvolňuje a pomáhá proti typickým potížím přicházejícího podzimu – bolesti kloubů, bolesti zad, trávící obtíže, svalové křeče, nervozita a poruchy spánku. Nejlepší na masáž jsou kokosový nebo sezamový olej.

Detox

Teplá voda s citronem po ránu je nejlepší detox. Citron podporuje všechny základní funkce a pomáhá při překyselení.

Sklenička vína

Tradičně ajurvéda samozřejmě alkohol nepodporuje. Na podzim je ale malá sklenička vína čas od času velmi prospěšná, protože dokáže podpořit správné trávení.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat