Prostreno.cz

Právě nyní je na čase začít jíst červené zelí

Barevný podzim je tu, což znamená jediné. Přechod ze studené, čerstvé stravy na tu teplejší. Ale pozor, nevzdávejte se červeného zelí, které zpestří vaše chladnější dny a zároveň za vás vyřeší jeden dost zásadní problém, jenž většina lidí řeší okolo vánočních svátků!

Červené hlávkové zelí je dvouletá rostlina sezonní zelenina, která dobře roste za chladného počasí. Upřednostňuje dobře odvodněnou půdu bohatou na živiny, která má vysoký obsah organické hmoty. Celosvětově je velmi oblíbené, konzumuje se syrové, dušené i vařené.

Jeho sladce kořeněná chuť a oslnivá barva ho činí vynikajícím základem a zpestřením několika pokrmů. Věděli jste, že červené zelí má 10krát více vitaminu A a dvakrát tolik železa než jeho zelený sourozenec? Z toho plyne, že s příchodem podzimu je pro vás tahle dobrota báječným spojencem. Důvody jsou hned tři!

Úleva namáhaným očím

Vitamin A patří mezi antioxidanty, které mohou neutralizovat volné radikály, jež jsou škodlivými vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Tyto volné radikály jsou zodpovědné za řadu závažných onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina a mnoho dalších. Tím to ale jenom začíná.

Áčko zároveň pomáhá při vidění za šera a stará se o správné rozeznávání barev. Ve skutečnosti nedostatek uvedeného vitaminu způsobuje šeroslepost a bolest očí, konkrétně při přechodu ze tmy na světlo, který se při zkracujících se dnech stává čím dál aktuálnější.

Pomoc při hubnutí

Každý rok po vánočních svátcích řešíte nějaké to kilo navíc? Hodně lidí se následkům hodování o nejkrásnějších svátcích brání tak, že před jejich příchodem zhubnou. A právě s tím vám může pomoci červené zelí. Má totiž velmi nízký obsah kalorií a naopak vysoký obsah vlákniny a základních vitaminů a minerálů. Konzumace červeného zelí vám tak dodá pocit sytosti a postará se o vaše nutriční požadavky. V neposlední řadě zreguluje pohyby střev. Je tu však ještě jedna věc, díky které ho zařadíte na svůj jídelníček.

Zpomalené stárnutí a hydratace pleti

Již v polovině září některé domácnosti přitápějí. Pokožka je tak vystavována suchému vzduchu, přechodům z chladu do tepla a obráceně (postupem času bývá popraskaná a svědí). Naštěstí již zmíněný vitamin A, přítomný právě v červeném zelí, udržuje pleť napnutou a svěží. Omezuje výskyt vrásek a obnovuje růst kožních buněk. Zase o důvod víc, proč si dopřát třeba salát!

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat