Prostreno.cz

Vyčerpanost úzce souvisí s jídelníčkem

Únava, neustále se opakující „vyšťavenost“, chorobná spavost, lhostejnost vůči dění okolo, otupělost a horší soustředěnost. Kdekdo takové stavy přičítá sychravému podzimnímu počasí, které vyloženě odebírá energii. Ale co když je pravda úplně někde jinde? Jste si jistí, že jíte správné jídlo?

Pocit vyčerpání je něco, s čím se čas od času setká úplně každý. Normálně to připisujeme špatnému spánku, výkyvům počasí, stresu, nezdravému životnímu stylu či práci na směny. Obvykle pomáhá odpočinek a sladění se s cirkadiánními hodinami těla. V neposlední řadě je však vhodné upravit i svůj jídelníček.

Které jídlo není to pravé?

Je totiž pravda, že konzumace nesprávně zvolených dobrot s vysokým obsahem cukrů a tuků organismus zatěžuje a vyčerpává. Protože tělo nedostává optimální živiny, má sklony k anémii, narušenému trávení a špatnému vstřebávání živin, tedy k únavě. Co můžete udělat proto, aby tolik netrpělo? Řiďte se jednoduchými, ale účinnými postupy.

Nikdy nevynechte snídani

Dobrá a vyvážená snídaně dodává energii po předchozím nočním půstu. Při plánování jídla se ujistěte, že má správnou rovnováhu sacharidů, bílkovin a tuků. Jezte do 2 hodin po probuzení.

Nebojte se ovoce

Sezonní ovoce patří ke skvělým svačinkám a výplním občerstvení mezi hlavními jídly. Poskytuje jednoduché sacharidy spolu s vlákninou, antioxidanty, vitaminy a minerály. Hydratuje a osvěžuje energetické zásoby. V chladnějších částech roku jej konzumujte sušené.

Optimálně skládejte své talíře

Jídlo je jako puzzle, které představuje několik komponentů, které do sebe zapadají. V první řadě se jedná o sacharidy, jež jsou preferovaným zdrojem energie pro naše tělo. Klíčem je však správný výběr. 

Preferujte celá zrna a luštěniny, jež zajišťují pozvolně uvolňovanou energii. Pokud neodoláte a dáte si rafinovaný sacharid nebo jednoduchý zdroj cukru, ke kterým patří třeba čokoláda, dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi a uvolnění inzulínu. V překladu to znamená, že se brzy dostaví hlad a chutě. Do puzzle patří i zdravé tuky (avokádo, olivový olej, omega-3 mastné kyseliny z ryb) a proteiny.

Vybírat se dá z tofu, ořechů a semen nebo mléčných výrobků. Co talíř, to jedna porce od každého. Kromě energie tuky a bílkoviny dodávají pokrmům sytost a chuť. K tomu pijte čistou vodu, svěží citronovou vodu nebo zelený čaj. Koncentrované džusy jen přidávají prázdné kalorie a jsou plné cukru.

Zvažte používání bylinek

S únavou a letargií úspěšně bojuje máta peprná, ženšen, kopřiva dvoudomá, lékořice, ženšen, šalvěj muškátová či kopřivová semínka, která se považují za superpotravinu. Už jste je zkoušeli?

Cvičte

K vašemu životu by měla minimálně patřit chůze, ale i kruhový trénink a kardio cvičení. Na pohyb si najděte čas aspoň třikrát týdně, a pokud počítáte kroky, začínejte na 10 tisících denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat