Prostreno.cz

Oddejte se pravidelné konzumaci zdravých vlašských ořechů

Vlašský ořech se považuje za jednu z deseti nejzdravějších potravin. Spolu s mandlemi, kešu oříšky, rozinkami a datlemi toho pro lidské zdraví dělá neskutečně moc. Nenechávejte si ho až na Vánoce, s jeho konzumací začněte teď hned. Zlepšíte dokonce i svoji imunitu!

Ořech jako takový je bohatý na antioxidanty, ovšem obsahuje i mnoho dalších druhů živin, které jsou pro tělo naprosto nezbytné. Každá z nich přitom má svoje poslání. Víte, co se stane, když si denně dáte asi tak hrst vlašských oříšků? Čáry, máry, dočkáte se hned několika výhod!

Srdce jako zvon!

Vlašské ořechy obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA), což je forma omega-3 mastných kyselin. Ta zabraňuje krevní sraženině tuku v krevních tepnách, což znamená lepší funkčnost kardiovaskulárního systému. V tomto směru jsou však užitečné i přítomné polynenasycené mastné kyseliny. Oříšky by měli jíst hlavně ti, kdo trpí na vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.

Skvělá nálada

Podle vědců omega-3 mastné kyseliny v oříšcích mají také příznivé účinky na funkci mozku. Posilují paměť a naprosto přirozeně působí proti depresi. Máte-li tedy špatnou náladu, dopřejte si lahodnou svačinku – vlašské ořechy kupříkladu s troškou medu. Nebo si je rovnou naložte. Med mírně zahřejte, ideálně ve vodní lázni. Oloupané a přepůlené vlašské ořechy nasypejte do sklenice a zalijte medem tak, aby byly zcela ponořeny. Nechte při pokojové teplotě stát nejméně 24 hodin. Výborná záležitost!

Silné kosti

Vlašské ořechy lze také konzumovat k posílení kostí, o což se stará již uvedená kyselina alfa-linolenová, ale také vápník a fosfor, jež zabraňují osteoporóze a udržují minerální hustotu kostí.

Lepší kontrola tělesné hmotnosti

Někteří před vlašskými ořechy varují s tím, že se jedná o kalorickou bombu. Tak je pravda, že „vlašáky“ jsou bohaté na kalorie a tuky, ale zároveň kontrolují chuť k jídlu – díky vláknině. Proto může být konzumace vlašských ořechů prospěšná při snižování hmotnosti.

Zdravý plod

Vědecké výzkumy naznačují, že pravidelný přísun vlašských ořechů během těhotenství prospívá duševnímu vývoji plodu, nad kterým drží ochrannou ruku nejen omega-3 mastné kyseliny, ale i vitaminy A, E a B-komplex. V každé porci oříšků se také nachází hojné množství železa a vápníku, což zabraňuje anémii.

Výkonný imunitní systém

Málokdo ví, že bílkoviny dokážou mobilizovat obranné buňky (imunitní systém) k aktivitě. Jako zdroj imunoglobulinů (protilátek) brání organismus před napadením infekcemi. Vlašáky jsou zdrojem bílkovin – a v tom si nezadají s masem! Navíc šetří vylučovací systém i klouby. V neposlední řadě předcházejí zácpě a při konzumaci 43 gramů ořechů denně (to je asi 8 kousků) po dobu 8 týdnů pozitivně ovlivňují střevní zdraví, které s imunitou taktéž souvisí. Zvyšují totiž množství dobrých bakterií.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat