Prostreno.cz

Do očí bijící projevy přeslazeného těla

Kobliha, čokoláda, sušenka, bombička. Možná si život rádi osladíte. Kostka cukru sem, kostka tam. Co na tom záleží? Pravda je ale taková, že tělo může začít bít na poplach. Jak se pozná, že cukru máte až příliš? Pozor se dejte i na deprese!

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje příjem asi šesti čajových lžiček přidaného cukru denně. Za rok by spotřeba cukru neměla přesáhnout 20 kilo, což se však nedaří. Jen průměrný Čech během 12 měsíců spotřebuje zhruba 38 kilo cukru, to je téměř dvojnásobek doporučené dávky (1). A organismu se to pochopitelně nelíbí. Jak to dává najevo? Tyhle signály nepodceňujte (2)!

Pupínky jako v pubertě

Souvislost mezi akné a stravou s vysokým obsahem cukru je nesporná. Ti, kdo na pupínky trpí, hlásí vyšší příjem sladkostí – v porovnání s ostatními.

Únava i zhoršený fyzický výkon

Potřebujete dodělat pracovní projekt, jenže už vám to nemyslí. Proto máte nutkání sáhnout po něčem sladkém na zub. Tělo je aspoň na chvíli spokojené. V mozku dochází k uvolnění molekul dopaminu. Ten vyvolává velmi příjemný pocit. Jenže zároveň rychle vzroste glykemie, která po velmi krátké době výrazně poklesne.

Výsledkem je ještě větší únava, hlad či opětovné chutě na sladké. Podobně to funguje i u zhoršeného fyzického výkonu. Najednou nějak nemáte energii na běhání, posilování, nebo dokonce i jógu. Fyzický výkon je pro vás náročnější a za to může již zmiňovaný rychlý nárůst a pokles hladiny cukru v krvi.

Špatné zubní zdraví

Po cukrových útocích vybraná skupina škodlivých baktérií začne v ústech vytvářet kyselé prostředí. To bohužel přispívá k vyplavování minerálů ze zubní skloviny, což je proces, kterému se říká demineralizace. Z toho zubař radost skutečně nemá.

Vysoký krevní tlak

Krevní tlak je považován za normální, pokud je 120/80 nebo nižší. Podle studie v časopise Journal of the American Society of Nephrology může strava s vysokým obsahem cukru tlačit váš krevní tlak nad tuto hranici.

Vysoký cholesterol

Mezi další, byť skrytější, známky příliš velkého množství cukru patří zvýšení hladin různých tuků cirkulujících v krvi. Pokud si na sladkém ujíždíte, snižujete dobrý cholesterol v těle a naopak přispíváte k nárůstu toho špatného. Konkrétně to funguje tak, že fruktóza povzbuzuje tělo k tvorbě triglyceridů.

Úzkost, splíny a deprese

Cukr zároveň podporuje vznik zánětu, což se podle některých odborníků podílí na melancholické náladě, úzkostech a depresích. A ve výsledku vám k pocitu nepohody nepomůže ani to, že vám kvůli němu jsou těsnější i oblíbené kalhoty.

Zdroj: (1) www.ages.at/en/human/nutrition-food/nutrition-recommendations/who-sugar-recommendations, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323357/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat