Prostreno.cz

Rádoby superpotraviny s opačným zdravotním efektem

Se superpotravinami se roztrhl pytel. Kdo by se tomu ale divil, když se prodávají doslova samy, jak vyplývá z různých průzkumů. Jenže nejde jen o reklamní tah a prachobyčejný byznys? V případě jablečného octa nebo mandlového mléka tomu hodně věcí nasvědčuje.

Superpotravina je marketingové označení pro výživově bohatou pochutinu, jejíž nutriční profil prospívá jak fyzické, tak duševní pohodě člověka. Vážně to ale tak je? Ono se totiž ukazuje, že zdaleka ne všechny superpotraviny jsou tak super, jak se tváří. Na které odborníci hledí poněkud skepticky?

Ovesná kaše připomíná slánku

Ovesné vločky? Tak samozřejmě, že jsou zdravé, neboť poskytují vlákninu i celou řadu vitaminů a minerálů. Díky tomu pomáhají trávení, dodávají energii a normalizují krevní tlak. Jenže! Jejich dobré jméno se tak trochu zneužívá. Nebo jste snad v obchodě nespatřili instantní ovesnou kaši, která vypadá jako to nejlepší jídlo, které si můžete dát? Zdání klame.

„Tyto kaše obsahují až 200 miligramů sodíku v jedné porci. Já osobně je vůbec nedoporučuji, protože se domnívám, že mohou spíše uškodit,“ vysvětluje americký výživový poradce a dietetik Paul Salter. Ten také dodává, že bychom rozhodně neměli propadnout klamnému pocitu, že když jsou klasické ovesné vločky superpotravinou, v případě instantní kaše to platí také. Jde prý jen o lživou mystifikaci.

Mandlové mléko. Co je na něm špatně?

Mezi časté alternativy kravského mléka patří třeba to sójové, kokosové nebo mandlové. Právě to poslední ze jmenovaných pijete s pocitem, že jde o nesmírně prospěšnou potravinu? No jak se to vezme.

„Problém s těmito výrobky je, že nejsou zpracovávány tak, jak se jejich konzumenti domnívají. Mají v sobě kupříkladu mnoho přidaných cukrů. Ještě horší je skutečnost, že sklenice průměrného mandlového mléka obsahuje pouhé čtyři mandle a poměrně širokou škálu pochybných náhražek,“ upozorňuje americká nutriční poradkyně a spoluautorka knihy o zdravé výživě Lyssie Lakatos. To jsou ale věci..

I jablečný ocet se možná přeceňuje

Prostředek podporující hubnutí, léčitel migrén nebo bělidlo zubů? Ano, říká se, že tohle je jablečný ocet. Tak proč před ním lékaři varují, když je to takové terno? Podle nich může při dlouhodobém používání nevratně poškodit zubní sklovinu. A co se týká jeho zeštíhlujících schopností, ani s těmi to nejspíš nebude žádná sláva, protože shazovat nadbytečné kilogramy prý pomáhají všechny druhy octa.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat