Prostreno.cz

Zásobte se na zimu vitaminem C v dostatečné míře

Jakmile je potřeba zvýšit přísun vitaminu C, většina z nás sáhne po citronech, eventuálně dalších citrusových plodech. Víte ale, že existují potraviny s mnohem větším obsahem tohoto imunitu podporujícího vitaminu?

S vlhkým podzimem a studenou zimou cítíme, že bychom měli svůj imunitní systém podpořit notnou dávkou vitaminů. Nejlepší je samozřejmě přirozený zdroj, a tak nakupujeme a konzumujeme citrony, pomeranče a mandarinky. Co se ale vitaminu C týká, tak existují mnohem lepší zdroje.

Camu-camu a kakadu švestka

Exotické plody jako camu-camu z Peru nebo australská švestka kakadu jsou opravdovými rekordmany! Zvládnou totiž tělu dodat neuvěřitelné dva a tři gramy vitaminu C ve 100 gramech ovoce.

Že tohle ovoce vůbec neznáte? Nebojte se, i náš trh má co nabídnout.

Žebříček top 15 nejlepších zdrojů vitaminu C

Na patnáctém místě žebříčku se umístilo mango s obsahem 40 miligramů vitaminu C na 100 gramů ovoce. Následují ho různé druhy červeného a bílého zelí, ale i kysaného zelí. Se svými 50 miligramy tak obsadily 14. příčku. Až na třináctém místě se usadily citrusové plody – citrony a pomeranče obsahují 50 miligramů, ovšem třeba limetky a grepy pouhých 30 miligramů.  Dvanácté místo patří jahodám, které sice mají sezonu v létě, ale jsou plné zdravých látek. Vitaminu C mají 65 miligramů na 100 gramů. Špenát dodává tělu mnoho minerálních látek a nádherných až 90 miligramů vitaminu C, proto mu náleží jedenáctá příčka.

Poslední místo první desítky zaujímají kiwi, které v jednom zhruba 80 gramů vážícím plodu dodají tělu 65 miligramů vitaminu C. Pro pokrytí denní potřeby tak musíte sníst jedno a půl. Jeřabiny jsou zářící vitaminové bomby – na 100 gramů bobulek připadá 100 miligramů vitaminu C. Osmé místo si zaslouží papriky, které svým obsahem vitaminu C pokryjí denní dávku. Nejvíc ho najdete v červené paprice. Šťastnou sedmičku mají takové druhy zeleniny jako je fenykl, brokolice a kapusta. Se 100 gramy můžete získat až 150 miligramů vitaminu C. Na šestém stupínku je petržel, která dodává až 160 miligramů vitaminu. Kdo ale sní 100 gramů petržele?

První pětku otevírá černý rybíz se 180 miligramy. Čtvrté místo obsadilo guave a jejich 300 miligramů na 100 gramů, tedy mnohem více než dospělý člověk denně potřebuje. Bronz patří rakytníku„citronům severu“. Ve 100 gramech rakytníku se ukrývá neuvěřitelných 600 miligramů vitaminu C. Stříbro si za 1200 miligramů odnášejí šípky a zlato jen o kousek vyhrála acerola, neboli barbadoská třešeň. U nás ji pravda najdete spíše v podobě sušeného ovoce nebo extraktu, což její obsah vitaminu C ještě zvyšuje. Čerstvé plody mohou nabídnout 1500 miligramů vitaminu na 100gramovou porci. 

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthylife.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat