Prostreno.cz

Potraviny vhodné pro úlevu ztuhlých kloubů

„Zlobí“ vás klouby, takže každý pohyb bývá nemalým utrpením? Možná je to tím, že vaše chrupavky vyžadují, abyste jedli více jablek, žlutých paprik, listové zeleniny, česneku a cibule!

Pevná, ale zároveň neuvěřitelně pružná. To je chrupavka, která se nachází v každém kloubu. Její hlavní úkol? Minimalizace tření a tlumení nárazů, jež by mohly uškodit kosternímu systému. Pokud je tato nepostradatelná pojivová tkáň v pořádku, ani nevíte, že ji máte. Ovšem v případě jejího poškození či jiného problému můžete registrovat ztuhlost kloubů, stejně jako jejich bolest a otok. Nezbytná je samozřejmě návštěva lékaře, ale než se k němu dostanete, zkuste si ulevit alespoň těmi potravinami.

Smlsněte si na jablku

Říká se, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora. Takhle růžové to asi nebude, nicméně určité pozitivní účinky tento plod skutečně má. Obsahuje látku ze skupiny flavonoidů zvanou kvercetin (někdy se píše jako quercetin), která podporuje produkci kolagenu, což je zase nesmírně důležitá složka kloubních chrupavek. Sluší se zmínit, že největší množství kvercetinu je ukryté v jablečné slupce, proto je hřích toto sladké ovoce před konzumací loupat. Co dalšího vašemu pohybovému aparátu jenom prospěje?

Žluté papriky, kiwi a listová zelenina

Na první pohled možná nemá žlutá paprika s kiwi a listovou zeleninou pranic společného. Zdání ale klame, protože mezi nimi panuje shoda týkající se nutričního profilu. Všechny tyto přírodní prostředky jsou bohatým zprostředkovatelem vitaminu C. Tak jistě, že tento silný antioxidant podporuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči stresu. Také zlepšuje kvalitu pokožky a mívá vliv i na fyzickou výkonnost. Zároveň ale chrání buňky a tkáně před deformací, přičemž tlumí záněty. A přesně tohle teď potřebujete jako sůl.

Česnek a cibule

Přidávat do připravovaných jídel více cibule a česneku? To je to, oč tu běží! Obě ochucovadla naprosto vynikají protizánětlivými schopnostmi. Díky podílu síry rovněž příznivě působí na kondici kloubních chrupavek. Jako bonus normalizují tlak, regulují cholesterol, čistí tepny a pozitivně ovlivňují hustotu kostí.

Zdroj: www.goodforlife.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat