Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací smažených brambor

Brambory mají příznivý vliv na mozek, srdce, imunitu i trávení. Pokud je ale neuvaříte správně, prý vás mohou připravit i o život! Skutečně?!

Brambory jsou čtvrtou nejvíce konzumovanou plodinou na světě, a to hned za rýží, pšenicí a kukuřicí. Pokud se ptáte, jak to s nimi vypadá u nás, i našinci mají „naskladněno“. Roční průměrná spotřeba na osobu se totiž pohybuje v rozmezí 65 a 70 kilogramů (1). Jsou brambory i vaší oblíbenou přílohou? Pak byste možná měli vědět, že i když jsou svým způsobem zdravé, dávají se do spojitosti s předčasným úmrtím.

Světlá stránka 

Co se týká prospěšných účinků, odborníci zastávají názor, že brambory jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B i vitaminu C. Nachází se v nich prý také celkem slušné množství manganu, fosforu, draslíku, hořčíku, železa a vápníku, ovšem ochuzené nejsou ani o vlákninu a bílkoviny (2).

Díky tomu zabraňují poškození buněk, příznivě ovlivňují trávení, podporují činnost kardiovaskulární soustavy, normalizují tlak a představují prevenci rakoviny. Dále snižují riziko cévní mozkové příhody, regulují cholesterol a zlepšují náladu, neboť přispívají k produkci serotoninu a dopaminu. To z nich vlastně dělá i lék na úzkost, depresi, chronický stres a nespavost. Tato plodina má také příznivý vliv na učení a paměť, neboť rozšiřuje cévy, čímž povzbuzuje krevní oběh. Zároveň posiluje imunitu, tlumí záněty a zachovává harmonické trávení (2). Slušný výčet pozitiv, viďte? Ovšem pozor, vše je podmíněno tím, jak si tuto potravinu v kuchyni připravíte.

Hrozba, která visí ve vzduchu

A teď pomalu přicházejí ta šokující negativa. Závěry americké studie (3) z roku 2017, které byly publikovány v magazínu The American Journal of Clinical Nutrition, sdělují, že lidé, kteří jedí smažené brambory dvakrát týdně, mají zvýšené riziko předčasného úmrtí. Tušíte asi správně, že kámen úrazu nebude v žádné pochybné odrůdě, ale spíše v tuku, který se do nich na pánvi nebo ve fritovacím hrnci „nasákne“. A co teď?

Brambory pro vás nemusejí být špatné. Tedy pokud jsou vařené správným způsobem, což znamená na páře a bez hromady másla, tuku, sýru a smetany. Vezmete si tuto radu k srdci i talíři? (4)

Zdroj: (1) www.dtest.cz/clanek-3322/cesky-stravnik-v-promenach-casu, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486204/, (4) názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat