Prostreno.cz

Rozdíly mezi chia a lněným semínkem

Není semínko jako semínko? Přesně tak! To lněné reguluje cholesterol a normalizuje tlak, chia zase omezuje pravděpodobnost diabetu. A které nabízí více omega-3 mastných kyselin?

Máte pocit, že v poslední době často vidíte recepty, které se točí okolo chia a lněných semínek? Možná to bude tím, že jsou stále populárnější. Podle společnosti Mordor Intelligence, jejíž specializací je marketingový výzkum, jejich prodejnost od roku 2018 vzrostla o 13 procent. Proč jsou tolik oblíbená a v čem se liší?

Odlišnost už při první ochutnávce

„Hlavní rozdíl je v chuti,“ říká americký kuchař, restauratér a autor knih o vaření Seamus Mullen. Ten zároveň dodává, že zatímco chia semínka jsou chuťově neutrální, proto se dají přidávat do celé řady jídel, lněná mají mírně ořechový nádech, kvůli čemuž nejsou tak kulinářsky všestranná. Ovšem tím to teprve začíná, protože ani nutriční profil těchto plodů není stejný.

Tlak v normě i lepší trávení

„Len má o něco vyšší podíl omega-3 mastných kyselin i trochu více bílkovin. Četné studie ukazují, že jeho pravidelná konzumace přispívá k normalizaci krevního tlaku, přičemž reguluje hladinu škodlivého cholesterolu. Je také dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny, která urychluje průchod jídla i odpadních látek naším střevem,“ odhaluje americká výživová poradkyně Mary Gollan. Jaké množství je tak akorát?

„Svým klientům radím, aby se lněnými semínky zacházeli jako s ořechy a jedli je s mírou, protože jejich dvě polévkové lžíce, což je i doporučená denní dávka, mohou obsahovat až 120 kalorií. Rozhodně tedy nejsou nízkokalorickou potravinu,“ upozorňuje výše jmenovaná specialistka. A jak si v této porovnávací soutěži stojí chia „kolegové“?

Prevence nemocí, o něž nestojíte

„Oproti lněným se chia semínka mohou pochlubit větším množstvím minerálů, vitaminů, antioxidantů a rozpustné vlákniny. Díky tomu podporují správné trávení, předchází výkyvům krevního cukru, snižují riziko kardiovaskulárních chorob a omezují pravděpodobnost diabetu 2. typu,“ vyjmenovává pozitiva americká dietoložka Susan Bowerman. I tady ale platí pravidlo umírněné konzumace, což jsou maximálně čtyři polévkové lžíce denně, nabádá tato nutriční poradkyně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat