Prostreno.cz

Lékárnička v lahvičce v podobě oleje z čajovníku

Opary, bradavice, lupy nebo plísňová infekce nehtů? I s tímhle vám pomůže olej z čajovníku, který také zprůchodňuje ucpané dýchací cesty.

Tea tree, čajovníkový či jinak zvaný melaleukový olej se získává z rostliny, která roste pouze v Austrálii. Není však jedinečný jen pro svůj původ. Má totiž vynikající vlastnosti, jež se dají využít v medicíně i kosmetice. Ne nadarmo se mu říká „lékárnička v lahvičce“! Proč bude i vaším nedocenitelným pomocníkem?

Sbohem, otravné akné!

Podle jisté zahraniční studie publikované v magazínu Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology je lokální aplikace čajovníkového oleje velice účinná při léčbě mírného i středně závažného akné. Odborníci, kteří ji provedli, doslova přísahají na jeho antiseptické působení i schopnost dezinfikovat póry. Podle nich také spolehlivě eliminuje bakterie, které toto chronické onemocnění kůže způsobují. Jestli se ptáte, jak s ním zacházet v praxi, před spaním kápněte jednu kapku na navlhčený vatový tampon a přejíždějte jím po zasažených místech. Následující ráno si obličej opláchněte.

Zatočte s plísňovou infekcí

Díky svým antifungálním a antiseptickým vlastnostem je jmenovaný prostředek silným protivníkem nehtových plísní. Kromě toho, že tuto infekci zahubí, taktéž přispěje k posílení nehtů. Buď můžete dvě kapky aplikovat přímo na postižené oblasti, nebo si připravit lázeň, v níž budete ruce či nohy namáčet. V takovém případě je třeba koncentraci trochu přizpůsobit a použít 15 kapek i optimální množství vody.

Rozlučte se s lupy

Ve vzniku lupů mohou mít prsty chemikálie obsažené ve vlasových přípravcích, všudypřítomné alergeny, znečištěné ovzduší, hyperaktivita mazových žláz na pokožce hlavy, špatný jídelníček nebo stres. Pokud si však do šamponu přidáte malé množství uvedeného pokladu, můžete se jich zbavit. Tedy alespoň tak to sdělují poznatky výzkumu zveřejněné v časopise Journal of the American Academy of Dermatology.

Další účinná pomoc 

Tea tree olej hodí záchranné lano i v jiných situacích. Může být totiž řešením nevzhledných oparů a bradavic. Ve formě inhalace zastavuje rýmu, přičemž ulevuje při nachlazení. Přidáte-li ho do ústní vody, zlepšuje zdraví ústní dutiny. Teď to možná ještě není aktuální, ovšem měli byste vědět, že rovněž zklidňuje bolest a snižuje otoky po bodnutí hmyzem.

 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat