Prostreno.cz

Výběr kvalitního multivitaminu nepodceňujte

Na současném trhu existuje nepřeberné množství multivitaminů. Množství produktů se až překvapivě liší svým složením. Na co si dát při jejich výběru pozor, když si chcete vybrat skutečnou kvalitu? Dnes se na to podíváme.

Jakou dávku vitaminů, minerálů a stopových prvků by měl kvalitní multivitamin obsahovat?

Není pravda, že čím vyšší dávky vitaminů a minerálních látek výrobek obsahuje, tím lépe. Kvalitní a pestrá strava, kterou se snažíme konzumovat, celou nebo podstatnou část doporučené denní dávky těchto látek již poskytuje, a hlavně u tvrdě trénujících sportovců, kteří na dostatek těchto látek dbají. Proto je nesmysl přijímat zbytečně vysoké dávky, které organismus nevyužije, pouze je bez užitku vyloučí, a dokonce pro něj mohou být v některých případech zatěžující. Plně postačí, když zvolíte multivitamin, který poskytuje zhruba 50–200 % DDD vitaminů a minerálních látek.

Rozdíl mezi vstřebatelností různých forem minerálních látek a stopových prvků.

Obsah špatně vstřebatelných forem minerálních látek je Achillovou patou nemalé části s multivitaminy. Vyhněte se málo vstřebatelným anorganickým formám. To jsou oxidy, sírany, nebo chloridy, dejte přednost formám organickým, jako jsou citrát, pikolinát a glukonát – z nichž nejlépe vstřebatelné jsou chelátové formy. Raději dejte přednost jejich organickým formám (citrát, glukonát, pikolinát), z nichž nejlépe vstřebatelné by měly být tzv. chelátové formy. Ty ve složení poznáte snadno – skrývají se pod názvem bisglycinát. Čím více minerálních látek v této formě, tím lépe.

Musí kvalitní multivitamin kromě vitaminů a minerálů obsahovat i další látky jako antioxidanty a probiotika?

Dlouhý seznam složení navozuje zdání komplexnosti a vysoké kvality multivitaminu. Jsou velice často obohacovány o antioxidanty, probiotika a další látky. Pravdou ale je, že tyto látky jsou obsaženy v příliš nízkých dávkách, a nemají tak žádný vliv na naše zdraví.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat