Prostreno.cz

Listová zelenina je mocným prostředkem k dlouhověkosti

Lidé se na kouzlo, jež by vyčarovalo co nejdelší existenci, snaží přijít již odpradávna. Že by se konečně zadařilo? Mocným prostředkem je v tomto případě listová zelenina!

Hlávkový salát, špenát nebo třeba růžičková kapusta – to jsou jen některé druhy listové zeleniny. Přijdou vám až moc obyčejné na to, abyste si je servírovali častěji? Možná se na ně nedíváte správným úhlem pohledu. Co když vám právě tyto potraviny mohou zajistit delší život?

Vydejme se po zelené, přátelé!

Že je uvedená zelenina zdravá, o tom výživoví poradci ani v nejmenším nepochybují. V pozadí jejích zvláštních schopností stojí kupříkladu zelené barvivo zvané chlorofyl, které při fotosyntéze působí jako transformátor slunečního záření. Je prokázáno, že jeho konzumace zvyšuje obranyschopnost organismu a tlumí chronické záněty. Ty se podílejí na vzniku mnoha závažných onemocnění, a to včetně rakoviny, diabetu, depresí i revmatoidní artritidy. Nejen tímhle ale může ten „obyčejný“ špenát nebo salát přispět k pevnějšímu zdraví a tím i dlouhověkosti…

Zaměřeno na srdce

„Ti, kteří jedí tři až čtyři porce listové zeleniny týdně, mají až o 20 procent menší pravděpodobnost arteriální hypertenze, která může vést k ischemické chorobě srdeční i infarktu myokardu. Díky podílu kyseliny listové a dalších cenných živin totiž pomáhá normalizovat tlak, chrání cévy před poškozením, zlepšuje krevní oběh a reguluje škodlivý cholesterol,“ vychvaluje schopnosti jmenovaných potravin americká lékařka Sarah Brewer. Takže dvakrát potvrzeno! Opravdu jde o zázračný elixír, jehož pravidelné „užívání“ snižuje hrozbu předčasného úmrtí. Pokud byste snad potřebovali další pádné důvody, proč si třeba tu zmíněnou kapustu uvařit ještě dnes, tady je máte…

Něco na nervy, oči i žaludek

Nutriční profil listové zeleniny se i jinými způsoby stará o fyzickou a psychickou kondici člověka. Již více výzkumů potvrdilo, že zabraňuje růstu nepřátelských bakterií, povzbuzuje tvorbu červených krvinek a prospívá zraku. Zastává také důležitou úlohu při vývoji kostí. Souběžně detoxikuje ledviny a játra, harmonizuje trávení a zesiluje odolnost vůči stresu. Takhle vám to už stačí?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat