Prostreno.cz

Sychravé podzimní počasí? Sáhněte po první pomoci ze spíže

Podzim nejsou jen krásně barevné stromy a závoje jinovatky, ale také výkyvy počasí, brzké stmívání, nejrůznější virózy i běžná, ale nepříjemná nachlazení.

S nástupem podzimu řada z nás podniká výpravy do nejbližší lékárny a zásobuje se nejrůznějšími pastilkami či spreji proti bolení v krku, kapkami do nosu, „zázračnými“ pilulkami, jež během chvilky zatočí s příznaky virózy, vitaminovými preparáty a řadou dalších léků či doplňků.

Pokud vás nějaký ten neduh zastihne nepřipravené (a že si to viry a bakterie umějí načasovat – obvykle nás přepadnou o víkendu a někde, kde je to k nejbližší lékárně alespoň 30 km), nepanikařte a podívejte se do lednice či spižírny – budete překvapeni, kolik pomocníků tam najdete.

Škrábání v krku

Není snad jediný člověk, který by na podzim nepocítil lehké bolení v krku. Než ho nechat opravdu „rozjet“, je nejlepší zasáhnout hned. A není nutné běžet do lékárny, zkuste některou z přírodních metod.

Pomocník č. 1: Sůl

Nepodceňujte staré dobré kloktání! A nemyslete si, že nemáte doma nic, čím byste mohli rozbolavěnému krku takto pomoci. Stačí totiž stará dobrá sůl. Rozpusťte přibližně půl čajové lžičky soli v šálku teplé vody a vzhůru ke kloktání! Opakujte několikrát denně, brzy se vám uleví.

Pomocník č. 2: Zázvor, citron, med

Tahle kombinace je přímo zázračná, nejen když vás začne zlobit krk, ale také pokud bojujete s nachlazením či nějakou virózou.
Vezměte velký hrnek (nebo klidně rovnou čajovou konvici), nastrouhejte zázvor (množství záleží na vás, pokud jste začátečník nebo máte slabší žaludek, nepřehánějte to), přidejte citronovou šťávu, zalijte vroucí vodou, nechte louhovat a pak doslaďte medem (pozor, med by neměl být přidán do příliš horké vody, přišli byste o řadu cenných látek). Mimochodem, zázvor citelně prohřívá, takže se nelekejte, pokud vám po vypití čaje bude trochu horko – výhodou je, že virům se teplo líbit nebude…
Pokud nemáte po ruce zázvor, postačí kombinace citronu a medu, i ta dokáže sama podrážděný krk zklidnit.

Stres, úzkost

Podzim je období depresí, dny se krátí, slunečního svitu člověk moc neužije, stromy opadávají, dobrou náladu aby pohledal… V takovém období můžeme o něco hůře zvládat vypjaté situace, a proto v případě nouze sáhněte po některém přírodním „antidepresivu“.

Pomocník č. 1: Banány

Nejenže svému tělo díky banánům dodáte vitaminy a některé minerály, ale ještě si s jejich pomocí zvednete náladu. Jak? Po banánech totiž náš mozek zvyšuje produkci serotoninu, který nám pomůže odbourat stres a uklidnit se.

Pomocník č. 2: Losos

Díky obsahu omega-3 mastných kyselin snižuje losos hladinu stresových hormonů, navíc – podobně jako výše zmíněné banány – ještě dokáže zvýšit produkci serotoninu.

Pomocník č. 3: Hořká čokoláda

Zanevřít na čokoládu (tedy tu kvalitní, s vysokým obsahem kakaa) by byla velká chyba! Obsahuje totiž řadu zdraví prospěšných látek, mezi nimi i flavonoidy, jež dokáží prokazatelně zlepšit náladu, respektive navodit produkci látek, jež to „zařídí“.

Bolesti žaludku, nevolnost

Ať už se vám podaří nějaká ta dietní chybka (všimli jste si, jak máme na podzim a během zimy tendenci jíst víc těžkých a nezdravých jídel?) nebo vám prostě nesedne nějaká potravina, úlevu od křečí břicha si v tu chvíli přejeme asi nejvíc. A příroda opět dokáže pomoci.

Pomocník č. 1: Papaya

Je škoda, že se tohle ovoce v našich lednicích ještě příliš nezabydlelo. Pravdou je, že je poněkud dražší a na nás dosti exotické, ale žaludku umí pomoci. Enzymy, které obsahuje, totiž pomáhají trávit obsah žaludku, a tak se vypořádají s bolestivými pocity.

Pomocník č. 2: Máta

Starý dobrý mátový čaj je nezaměnitelným pomocníkem, pokud nás trápí zažívání. Dokáže zklidnit podrážděné žaludeční stěny, ulevit od křečí, pomoci s trávením… Navíc žaludek díky svému tekutému skupenství nijak nezatíží.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat