Prostreno.cz

Zdravá strava může být i pizza

Lékařka pro výživu poradí malá tajemství, jak zlepšit naše stravovací návyky, a přitom nepřijít o požitek z dobrého jídla.

Všichni máme ambice dříve nebo později začít se zdravou stravou, která nám pomůže zůstat ve formě a zároveň se cítit dobře. Vzdát se všech požitků se může zdát jako hrozná oběť, kterou musíme podstoupit. Ale jíst zdravě nemusí nutně znamenat rozloučit se s pizzou, smaženým jídlem a čokoládou. Mnoho potravin, které normálně považujeme za nezdravé, se může stát částí zdravé a vyvážené stravy.

Zdravá strava bez odříkání

Každý z nás by se měl stravovat co možná nejrozmanitější a vyváženou stravou podle našich požadavků a v případě onemocnění i podle rad lékaře. Je ovšem na čase osvobodit ty potraviny, které jsou už dlouho neprávem obviněné jako nezdravé.

Například středozemní dieta, které nezakazuje žádnou potravinu, je v současné době považována jako nejlepší dieta a od roku 2010 je dokonce na seznamu UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

Jaké jsou tedy rady, jak si užít, a přitom se stravovat zdravě?

Těstoviny a pizza z bílé mouky

Sacharidy, a především ty, které jsou vyrobeny z rafinované mouky, jsou velmi často zatracovány. Samozřejmě je lepší zvolit si výrobky z celozrnné mouky, které jsou bohaté na vlákninu, ale musíme uznat, že zkrátka není někdy možné najít vhodnou alternativu. Řešením je proto přidávat do pokrmů inulin – nestravitelnou vlákninu, která posiluje mikroflóru a nemá vliv na chuť.

Vařená zelenina

Ne vždy je syrová zelenina zdravější než ta vařená. U některých vzniká nebezpečí, že během vaření ztratí část svých výživových látek, ale neplatí to u všeho. Některé potraviny, konzumované syrové, mají ve skutečnosti méně živin, jako například rajčata nebo mrkev.

Cholesterol

Jeden nepravdivý mýtus tvrdí, že po vejcích se zvyšuje cholesterol a tloustne se. Naštěstí už tuto lež vyvrátilo mnoho vědců, mezi jinými i skupina vědců univerzity v Sydney. Podle nejnovějších studií by dokonce bylo možné sníst až 12 vajec za týden a nezvýšit si ani váhu ani cholesterol. A to všechno s kvalitními biologickými proteiny a důležitými živinami jako vitaminy A, B12, kyselinou listovou, železem, vápníkem, fosforem a draslíkem.

Čokoláda není hřích

Na rozdíl od toho, co si možná myslíte, není čokoláda v žádném případě škodlivá potravina – pokud obsahuje podíl kakaa minimálně 70 procent. Ta je bohatá na flavonoidy, které umí regulovat mikrocirkulaci krve a lymfatického systému, chránit malé žíly a játra a posilovat imunitní systém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat