Prostreno.cz

O suché ruce můžete pečovat i s domácími prostředky

V zimě jsou naše ruce často suché a popraskané. A letošní zimu je navíc zatěžujeme neustálým mytím a dezinfikováním. Poradíme vám čtyři domácí prostředky, které vám pomohou okamžitě.

Suché a popraskané ruce zná v zimě asi mnoho z nás. Je to proto, že kůže je na rukou velmi tenká, takže mnohem citlivější než na jiných částech těla. K tomu si přidejte to, že ruce používáme opravdu velmi často jako naše „nástroje“, navíc nezakryté nebo chráněné, takže je vnějším vlivům vystavujeme neustále.

A především tuhle zimu jsou naše ruce navíc vystaveny častému mytí a dezinfikování, takže se vysušují mnohem rychleji než normálně. A jakmile se na kůži objeví malé trhlinky, ve většině případů už běžný krém na ruce nepomůže.

Jak předcházet popraskání

Suchým rukám lze ale docela snadno předcházet. Předtím, než by se mohly vaše ruce vysušit natolik, že začnou praskat, měli byste je pravidelně mazat krémem. Tím zachováte jejich vláčnost a ochrannou bariéru. Rozhodnout byste se měli pro krémy s přírodními složkami, abyste zbytečně ruce nenamáhali. A kromě toho byste při umývání nádobí nebo i při úklidu měli používat ochranné rukavice, abyste je chránili před chemickými látkami a horkou vodou. A samozřejmě při chladných dnech nosit rukavice venku.

A které domácí přípravky vám pomohou, když už je pozdě a vy máte ruce suché a popraskané?

Olivový olej

Olivový olej nemusíte používat jenom v kuchyni při vaření nebo do salátů. Stále častěji ho najdete i jako jednu ze složek kosmetických produktů. Díky jeho antioxidační schopnosti chránit buňky a zvláčňujícím účinkům se hodí jako přírodní maska na ruce. Olivový olej lehce zahřejte a vmasírujte do rukou.

Kokosový olej

Kokosový olej v mnoha pokrmech nahrazuje máslo, margarín nebo olej. Hodí se nejen na pečení a vaření, ale i pro péči o pokožku. Pokud máte suché ruce, nechte malé množství oleje v dlaních zahřát na teplotu těla a vetřete do kůže. Nechte asi 10 minut působit. Proceduru můžete opakovat několikrát denně.

Avokádo

Tohle ovoce je už dlouho považováno za super potravinu, protože obsahuje vitaminy A a E. Ale nemusíte jeho účinky využívat jen na toastu nebo jako guacamole, můžete ho použít i na masku. Rozpulte avokádo, vyberte dužinu a v mističce smíchejte se lžičkou olivového oleje. Následně směs vmasírujte do pokožky rukou a nechte asi čtvrthodinku působit.

Med

Masku na ruce si ale můžete vyrobit i z lokálních produktů, jako je například med. I ten je stejně jako avokádo nebo olivový olej plný antioxidantů a působí proto antibakteriálně. Na popraskané ruce pomůže vetřít trochu medu a nechat asi 10 minut působit. Po uplynutí doby smyjte med vlažnou (ne horkou) vodou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat