Prostreno.cz

Vyberte si jeden z nejoblíbenějších výživových trendů

Paleo, vegan nebo ajurvéda – po Vánocích si mnozí z nás jako první předsevzetí dávají zdravou stravu, která pokud možno pomůže i při hubnutí. Ale která se k tomu hodí nejlépe? Představíme vám tři nejoblíbenější.

Hřešili jste o Vánocích a nový rok proto chcete začít zdravěji? Představíme tři momentálně nejoblíbenější koncepty zdravé výživy, ale nesmíte zapomínat ani na dostatek sportu. Zaprvé proto, že aktivní život bude motivací i pro výživnější stravu. A zadruhé vám pravidelný sport pomůže k vaší vysněné postavě zase o trochu lépe.

Strava z doby kamenné

Jedná se o dlouhodobou změnu jídelníčku, která je tělu prospěšná a při dodržení se nemusíte bát žádného jojo efektu. Spočívá na konzumaci nezpracovaných potravin, které měli k dispozici už naši předkové v době kamenné, takže je plná ovoce, zeleniny, kořínků, oříšků a semínek. Energii dodávají potraviny bohaté na bílkoviny jako je maso, ryby nebo vejce, ale bez mléčných produktů, těstovin a rýže. Přednosti paleo diety jsou jasné – odpadá otravné počítání kalorií a vy jíte jen zdravé, přírodní potraviny. 

Žádné výrobky živočišného původu

Veganská strava naproti vegetariánské odmítá nejen maso a ryby, ale i vejce, mléčné výrobky nebo třeba med. Protože ale živočišné potraviny zásobují tělo důležitými živinami, měli byste dbát na to, abyste je nahradili dostatečným množstvím rostlinných ekvivalentů. Špenát, luštěniny nebo ovesné vločky jsou výbornou zásobárnou železa, v brokolici a ořechách najdete vápník a vitamín B12 se ukrývá v kyselém zelí. Pokud chcete zhubnout, rozhodně se držte dál od veganských sýrů a salámů – jsou plné zesilovačů chuti jako je cukr nebo tuk.

Strava podle individuálních potřeb

Strava se při ajurvédě řídí podle individuálních potřeb – rozlišuje se tělesná stavba, trávení a charakter, kterým jsou pak přiřazeny základní principy, takzvané „doshas“. A v zásadě je opět založená na ovoci, zelenině, obilí a luštěninách, zatímco živočišné potraviny byste měly konzumovat jen zřídka. Večer byste měli jíst jen něco malého, a ne příliš pozdě, abyste zbytečně nezatěžovali svůj trávící systém. Každý pokrm by ideálně měl obsahovat všechny chutě, od sladké přes kyselou až po ostrou a napříč zase bylinkovou a slanou. A velmi důležité je také se na jídlo samotné správně soustředit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat