Prostreno.cz

Zredukujte vrásky přirozenou cestou

Když začne pleť postupem času ztrácet svoji pružnost, objeví se vrásky. Především na obličeji bychom se jich ale rádi zbavili. Jemné přírodní prostředky mohou proces stárnutí zpomalit. A my vám poradíme, co pomáhá.

Zhruba od 25. roku života začínáme stárnout. Jak bude naše stárnutí probíhat, je dáno geneticky. Ovšem u všech dochází ke zpomalení obnovy buněk, čímž je pleť tenčí, ztrácí vlhkost a tím i elasticitu. Ale i hormonální rovnováha hraje svoji roli. Se začátkem menopauzy vyrábí ženské tělo méně estrogenu a tělu vlastní kyselinu hyaluronovou. U mužů dochází ke změnám pleti díky hormonální nerovnováze až mnohem později a v trochu jiné formě.

Jak vznikají vrásky

Kromě toho mohou vrásky vzniknout i díky vnějším vlivům. Na naši pleť negativně působí nejen UV záření, ale i nikotin, alkohol a běžná mimika. K rizikovým faktorům si ale přidejte i stres, nedostatek spánku a nezdravý způsob života.

Jak předcházet vráskám

Přirozený stárnoucí proces se bohužel nedá zastavit. Ale kromě genetiky můžeme zamezit tomu, aby na pleť vnější vlivy působily v nadbytečné míře a zpomalit nebo minimalizovat tvorbu vrásek.

UV ochrana

Sluneční záření je za stárnutí kůže odpovědné v největší míře. Každodenní ochrana pleti faktorem alespoň 15 dokáže předčasné tvorbě vrásek zabránit. V letních měsících a na dovolené by samozřejmě měla být mnohem vyšší. A návštěva solárií by měla být naprosté tabu – UVA záření ze solária škodí pleti totiž mnohem víc než běžné slunce.

Zdravý životní styl

I nikotin, alkohol nebo stres a nedostatek spánku mohou být příčinou vzniku vrásek. Uvolňují totiž takzvané volné radikály, což jsou velmi agresivní molekuly. Pokud jich v těle působí příliš mnoho, náš ochranný mechanismus je přetížený. Řeč je o takzvaném oxidačním stresu, jehož následkem je podráždění pleti, záněty a vrásky. Správnou cestou, jak tomu zabránit, je zdravý životní styl bez alkoholu a nikotinu.

Vyvážená strava

Správnou funkci kůže podporují minerální látky a vitaminy. Především vitamin A, B, E a C mohou zabránit jejich tvorbě vrásek. Vitamin A a C najdete především v čerstvém ovoci a zelenině. Vitamin E je v ořechách, malinách a slunečnicovém oleji. A vitamin B se nachází v játrech, luštěninách, houbách a špenátu. Stejně tak je pro krásnou a hladkou pleť důležitý hořčík, křemík a selen. Magnezium dodají celozrnné potraviny, ryby jsou plné selenu. Křemík najdete v rostlinných potravinách s vyšším obsahem vlákniny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat