Prostreno.cz

Kvalitních sacharidů se nemusíte bát

Že prý se po sacharidech tloustne… Tuhle magickou a samozřejmě nepravdivou vlastnost dnes bohužel někteří z nás přisuzují sacharidům. Určitě bychom neměli všechny házet do jednoho pytle, protože kvalitní sacharidy mají v našem jídelníčku své místo, a nemusíte z nich určitě hned šílet. 

Dnes se podíváme, které to jsou.

Základní makroživina

Sacharidy jsou jednou ze tří základních makroživin a měly by tvořit zhruba 40–60 % našeho jídelníčku. A pokud aktivně sportujete, rozhodně by neměly v jídelníčku chybět!

Komplexní sacharidy

Nejčastěji bychom si měli vybírat komplexní sacharidy a omezit cukr. Základem by měly být hlavně sacharidy složené, neboli komplexní, mezi které patří např. brambory, rýže, těstoviny, quinoa, kuskus, kvalitní pečivo, ovesné vločky, neslazené müsli apod. Cukrem bychom tedy měli šetřit a jeho celkový denní příjem by měl být max 10 % celkové denní energie.

Nejlepší komplexní zdroje

Ovesné vločky

Vločky jsou nabité živinami a dají se připravit snad na tisíc způsobů, díky tomu nám třeba naše snídaně může dodat opravdu spoustu energie. Využít je můžeme třeba i do palačinek, domácích houstiček, nebo do smoothie..

Quinoa

Nejen, že je skvělá sacharidová příloha, ale také v ní najdeme spoustu bílkovin a je bez lepku. Také je to skvělá varianta pro vegany, a protože neobsahuje lepek, tak i pro lidi trpící celiakií.

Brambory

Nejšetrnější způsob jak zpracovat brambory a zachovat co nejvíce živin je vařit brambory ve slupce, nejdéle nás zasytí, protože mají nejnižší glykemický index.

Batáty

Batáty jsou v současnosti velmi populární přílohou, nejen že z nich uděláte třeba skvělé pyré, ale zkoušeli jste už batátové domácí hranolky? Mňam! Batáty se od brambor nutričně příliš neliší, jedinou látkou, kterou batáty převyšují je vitamin A, to ocení váš zrak!

Müsli

Müsli si vybírejte vždy takové, kde jsou v největším poměru zastoupeny ovesné vločky a ne cukr, jak tomu často bývá a také hledejte množství vlákniny (ideální množství je 5 g / 100 g výrobku) ale samozřejmě nejlepší variantou je udělat si müsli doma.

Čočka

Čočka má řadu bonusů a měli bychom ji do našeho jídelníčku zařazovat pravidelně. Luštěniny všeobecně obsahují také slušnou zásobu rostlinných bílkovin, takže je čočka super vhodná potravina pro vegany. Nelepší volbou je asi čočka červená, je lehká na přípravu a nenadýmá.

Rýže

Patří mezi nejstarší zemědělské plodiny na světě, obsahuje 8 aminokyselin a můžete si vybrat i z několika druhů!

 

Mnoho zdraví prospěšných potravin je bohaté právě na sacharidy, takže si určitě nedělejte hlavu s tím, že byste měli po sacharidech přibrat...





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat