Prostreno.cz

Nedostatečný pitný režim velmi škodí celému tělu

Voda je základem života a v našem těle má řadu důležitých úkolů. Člověk vyloučí denně zhruba 2,5 litru vody. Aby mohlo lidské tělo normálně fungovat, musí každý z nás vyloučenou vodu pravidelně a dostatečně doplňovat. Víte, co vše může nedostatečná hydratace způsobit?

Buňky

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak je možné, že se všechny živiny z potravin a nápojů, které sníme a vypijeme, dostanou tam, kam mají? Základem přenosu sacharidů, vitaminů a minerálních látek, i dalších důležitých živin do jednotlivých buněk je v našem organismu právě voda. Díky ní buňky získávají energii potřebnou na to, aby naše tělo mohlo fungovat (1).

Ledviny

Voda je pro ledviny velmi důležitá, protože pomáhá při odvádění odpadových látek, škodlivin a nadbytečných živin z těla. Ledviny zdravého, dobře hydratovaného člověka přefiltrují za den přibližně 180 l vody (1).

Pokožka

Kvalitní hydratace přispívá k zachování pružnosti, jemnosti a zdravé barvy naší pokožky. Voda buňky „zavlažuje“ zevnitř i zvenku. I kůže potřebuje pít (1).

Teplota

Určitě víte, že pocením se naše tělo ochlazuje. Ale věděli jste, že se to děje právě díky vodě? Voda v našem organismu pomáhá rozptylovat teplo tím, že reguluje celkovou tělesnou teplotu. Pokud se naše tělo příliš přehřeje, pocením se uvolní voda a odstraní tak přebytečné teplo z těla. Pokud však vodu ztracenou pocením nedoplníme, může se naše tělo nebezpečně přehřát (1).

Mozek

Přiměřená hydratace je důležitá také pro správné fungování mozku. Již mírná dehydratace,  tedy ztráta 1– 2 % tělesné váhy v důsledku ztráty tekutin, může mít negativní vliv na naše soustředění. Ztráta více než 2 % tělesné váhy v důsledku dehydratace může ovlivnit funkci mozku a oslabit krátkodobou paměť nebo narušit motorické funkce člověka (2).

Srdce

Tekutiny jsou důležité také pro správnou funkci našeho srdce a hrají významnou roli při vyrovnávání krevního tlaku. Dehydratace snižuje minutový objem, což může vést ke zvýšení tepové frekvence a zvýšení krevního tlaku (2).

Trávicí systém

Voda se podílí na trávení potravy – nachází se téměř v celém zažívacím traktu od slin až po roztok enzymů v tlustém střevě.  Pomáhá také při rozkladu živin aby se mohly vstřebat do krve a dostat až do buněk (2).

Svaly a klouby

Každý den můžeme stát, sedět, hýbat se a chodit díky kostem, ale také díky svalům a kloubům. A je to právě voda, která klouby odlehčuje a zabezpečuje, aby správně fungovaly. Voda tvoří přibližně 70 až 75 % našich svalů (2).

Kolik tekutin bychom měli denně vypít?

V současnosti se odborníci shodují na rozpětí okolo 2,5 litru tekutin za den, kdy voda a nápoje by měly tvořit cca 1,5 litru za den. Zbytek jsou voda a tekutiny obsažené v potravinách jako je ovoce, zelenina, ale také například polévky. Pro děti se doporučení pro množství přijatých tekutin pohybuje pro věkové rozmezí od 1–3 let okolo 1 až 1,2 litru, kdy opět počítáme i polévky, ovoce a v něm obsaženou vodu atd. V odborné literatuře můžeme najít i vzorce, které uvádějí doporučenou denní konzumaci vody jako rozmezí mezi 30–50 ml na kilogram tělesné hmotnosti, rozmezí se udává proto, že bychom měli počítat i s vlivem prostředí a celodenní aktivity.  Je důležité si také uvědomit, že toto doporučení se vztahuje k ideální hmotnosti pro danou tělesnou výšku a pohlaví, tedy ne pro muže, který měří 180 cm a váží 140 kg místo 85 kg. U dětí se s věkem doporučení mění, pro věkovou kategorii 7–10 let je to 60 ml na kg tělesné hmotnosti, pro kategorii 10–13 to pak je doporučení 50 ml. Pro starší děti se doporučení shodují s doporučeními pro dospělé (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat