Prostreno.cz

Základy správného hubnutí

Touha po krásném štíhlém těle a s tím spojená zdravá strava často koliduje s realitou všedních dní. Kousek dortu na oslavě narozenin, mražená pizza k večeři, protože zkrátka není čas vařit, anebo zmrzlina za odměnu po náročném dni. Naše pevná vůle je často vystavená těžkým zkouškám. Víte, co je základem správného hubnutí?

Výběr potravin a způsob, jakým se stravujeme je úzce spjatý s tím, co si o svém těle myslíme. Při hubnutí proto velkou roli hraje nejen typ osobnosti, ale i hormony a emoce. Zásadním faktorem pro hubnutí je tedy náš mozek.

Vliv mozku na stravovací návyky

Prefrontální cortex (PFC) je část mozku, který funguje jako centrála naší síly vůle a sebevědomí. Je to takový kontrolní orgán, který rozhoduje o tom, jestli někdo půjde do fitka nebo si dá zmrzlinový pohár.

Za normálních okolností je velmi opatrný a pomáhá nám vyhýbat se pokušení. Jakmile se ale dostaneme do stresu a sebekritika je příliš velká, jako by se vypnul. Začne se uvolňovat stresový hormon kortizol a PFC předá řízení a rozhodování mnohem impulzivnějším částem mozku, které se ale nestarají o naše dlouhodobé zdraví, ale pouze o okamžité uspokojení. Takže nad dortem už nepřemýšlíme o tom, jaký bude mít vliv na naše zdraví a postavu, ale jen na to, jak příjemný pocit nás zaplaví.

Čím větší stres, tím méně sebevědomí. A v takových fázích je obzvlášť důležité, chovat se zodpovědně a o složení stravy vědomě přemýšlet. Jak tedy zhubnout vědomě?

Jezte očima

U jídla nejde jenom o chuť, ale i o to, jak jídlo vypadá. Kromě toho je důležité vidět (a odhadnout) celou porci. Pokud už si něco objednáte donáškou do domu, nejezte jídlo z plastových krabiček, ale vždy si ho servírujte na talíři.

Zapojte všechny smysly

Jak jídlo voní? Jakou má strukturu? Vědomě zapojte všechny smysly a užívejte si, jak velký efekt to bude mít. Pokud navíc budete jíst pomaleji, budete více žvýkat každé sousto, rychleji pocítíte, kdy už jste se najedli dosyta.

Dosavadní myšlení hoďte přes palubu

Máte špatné svědomí, protože jste nedojedli vše, co bylo na talíři? Takovými pocity ale nikomu nepomůžete, a sobě nejméně.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat